Fiskare i protest mot vindkraftsparker – utesluter inte civil olydnad
De nya vindkraftparkerna rör upp känslor bland västkustens fiskeindustri. Under fredagen genomfördes en laglydig manifestation till sjöss i Göteborg för att visa på missnöjet. Men att protesterna fortsätter i samma lugna anda är inget man lovar.
För lite drygt en månad sedan godkände regeringen planerna för vindkraftsparkerna Kattegatt Syd och Galene utanför den svenska Västkusten. Totalt rör det sig om lite drygt 100 vindkraftsverk som ska byggas upp utanför Varberg och Falkenberg. Platser som Sveriges Fiskares Producentorganisation pekar ut som fiskarnas bästa lekplatser.
– Det halländska fisket kommer att försvinna, det rör 50 företag, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges Fiskares Producentorgansation.
Under fredagen protesterade lite drygt 20 fiskebåtar i Göteborgs hamn. Syftet med manifestationen var att visa på missnöjet med placeringen av parkerna och att fiskarna och deras producentorganisation inte fått vara med och yttra sig i frågan.
– Av de hundra planer på vindkraftsverke i Sverige har inte ett enda företag kommit ill oss och frågat var de ska stå. Det går utmärkt att sätta sig ner och planera var parkerna kan anläggas. Det finns väldigt mycket palts där de kan placeras utan att fisket ska behöva slås ihjäl, säger Peter Ronelöv Olsson till SVT Nyheter Väst.
Läs även:
Regeringen godkänner två nya vindkraftsparker till havs
Sillbeståndet nära halverat – experter vill se fiskestopp
Nu ska svenska vatten städas upp från förrädiska spökgarn
Enligt producentorganisationen är detta den första i raden av många protester. På hemsidan skriver man att fler är att vänta och att de inte alltid kan lova att dessa protester kommer att vara laglydiga.
– Just nu är vi väldigt snälla, vi följer alla sjöfartsregler och Stena Lines färjor kan köra för att vi väjer för dem, säger Peter Ronelöv Olsson.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Del 7 av 7: Utombordarskolan – propellerns mysterier!
Det finns mycket att vinna på att ha koll på sin propeller. Här reder vi ut hur man väljer, servar och lagar sin…
-
Del 6 av 7: Utombordarskolan – så byter du oljefilter!
Att byta oljefilter är lätt – det gäller bara att göra rätt. Lasse Eriksson, skadereglerare på Svenska Sjö visar vägen. Att byta…
-
Del 5 av 7: Så byter du olja i utombordaren – enkel men viktig service
Det ska göras varje år och det är inte svårare än att vem som helst klarar av det på egen hand. Lasse…
-
Del 4 av 7: Så byter du olja i drevet!
Att byta olja i drevet varje år är viktigt av fler anledningar än den uppenbara. Lasse Eriksson, skadereglerare på Svenska Sjö visar…
-
Del 3 av 7: Motorreparation – rätt och fel efter en grundsmäll!
Att köra på grund är olyckligt och än värre kan det bli om du agerar fel. Så avgör du om du kan…
-
Del 2 av 7: Så byter du bränslefilter på utombordaren!
50-80 kronor och 20 minuters jobb. Det är vad det kostar att undvika den vanligaste anledningen till driftstörningar till sjöss. Motormecken Lasse…
-
Del 1 av 7: Så enkelt byter du anoder på utombordaren!
Det finns anoder som du med fördel låter en fackman byta. Men vissa klarar man att byta själv. Lasse Eriksson, skadereglerare på…