Lågskär – stoppet du inte får missa mellan Sverige och Åland

En plats de flesta som tagit sig mellan Sverige och Åland passerat men desto färre besökt. När Skippo besöker visar den sig vid första anblick karga fyrplatsen ha ett sprudlande fågelliv.

Varför så få besöker Lågskär är en fråga som Skippos Gustav Morin flera gånger ställt sig. Å andra sidan är han själv skyldig till att aldrig satt foten på denna utpost mitt på Ålands hav – förrän nu.

Det är den sist

a april och Östersjön ligger platt. Det är med andra ord som gjort för en överfart från Ålands skärgård till Stockholm. Ombord på Skippos redaktionsbåt är det ingen brådska. Därför bestämmer vi oss för att göra slag i saken och en gång för alla besöka denna hägrande plats.

Men i takt med att vi närmar oss märker vi snart att febril aktivitet pågår på ön.

Östersjöns största ejderkoloni

Intill klapperstensstranden som vätter nordväst angör vi båten, en Buster Magnum Cabin som är huvudorsaken att vi gör denna resa. Där möts vi av ett glatt tillrop från en man bärandes på en bössa. Det är ingen mindre än Robin Juslin, jaktförvaltare i Ålands Landskapsregering.

– Man får gärna komma hit men det finns regler som man måste förhålla sig till och vissa platser som man får kliva i land på men även en del som man bör undvika, säger Robin Juslin.

Såhär års driver fågelskyddsföreningen verksamhet på ön men håller man sig borta från klappstensstranden och enbart går på stigarna går det att ta sig runt ön relativt obehindrat.

Ön är enligt Robin Finlands bästa fågelskådarlokal och har under åren blivit världskänd.

Vad är det som gör det så speciellt?

– Det utsatta läget långt ut i havet, lite jämförbart med Långe Jan på Öland. Tack vare detta så blir det den första utposten som fåglarna landar när de korsar havet, säger Robin och fortsätter:

– Speciellt utmärkande är hur mycket sjöfåglar som finns. Såhär års är det främst ejdrar och de brukar räknas till cirka 10 000 individer dagligen.

Att ta sig till Lågskär

För den som inte känner ett behov av att kliva i land på ön är bukten som vätter in mot klapperstensstranden en given plats att ankra på. Här kan man ligga gott på svaj i vindar från syd till ost.

Vill man å andra sidan stiga i land så gör man inte det på stranden utan precis intill strax nordost om fyrtornet. Vid vindar från nord gör man gott i att söka sig till öns sydsida och den så kallade Fiskköparhamnen. Hit är det lite krångligt att ta sig in och vikarna är inte sjömätta, därför är det bra med någon som håller utkik fram vid stäven. Väl inne ligger man å andra sidan skyddat och kan spendera natten.

På ön finns ett hus som förvaltas av Ålands Fågelskyddsförening och som får brukas av föreningens medlemmar.