Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor

Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart. Kanske är det bara ”Hällen”.

Ingen som har varit på Hållö har missat den. För det är något med den som gör att den fatsnar i minnet och som gör den till Hällen med stort H till skillnad från resten av Bohusläns hällar.

Se de andra videorna från vår Upptäcktsresa i Bohuslän:
Käringön – folkets favorit!
Ostronjägarens heta tips!
Måseskär – längst därute!

Hållös kända Häll bara måste ses och upplevas. Och om man ändå har tagit sig till Hållö så kan man också passa på att kliva upp i den 20 meter höga fyren och blicka ut över ett mäktigt panorama.

Mäktig utsikt från Hållös fyr
I väster syns horisonten och norrut Soten, den fruktade passagen. Även Väderöarna kan skönjas vid klart väder. Söderut Skaftölandet, Orust och Käringön.

Kanske kan också renoverade vandrarhemmet i Hållös gamla telegrafhus locka?

Och så var det det där med ålarna som alltid kommer på tal på Hållö. För i en vattensamling på ön som kallas Åldammen finns det glasålar små som stoppnålar.

Klättrande ålar
Presis som alla ålar är också dessa födda i Saragasohavet. Det påstås ofta och gärna att de kan ses kräla uppför hällarna för att söka sig till dammens djupare vatten.

Sist men inte minst är Hållö ett andrum för den som besöker Smögen och som vill njuta av en betydligt lugnare plats.

Att hoppa på passagerarbåten från Smögen och kort därefter kunna njuta tystnaden på Hållö är varken krångligt eller dyrt.