Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig installation kan bli rentav farlig och dessutom förlorar du även ditt försäkringsskydd.
Visst skulle man bara kunna trycka in en batteriladdare av enklaste sort rakt in i laddstolpen på bryggan. Men den enklaste vägen är inte alltid bäst och kan i längden förutom att vara oklokt bli rentav farligt.
Det finns onekligen ett och ett annat att tänka på inför en installation av ett landströmssystem på båten. Gör man hemläxan säkrar man inte bara att sakerna, och båten i sig, håller utan man hamnar även på det torra gentemot försäkringsbolaget ifall något oförutsett fel skulle inträffa.
För att slippa hamna i de vanligaste fallgroparna och dessutom lära sig något på vägen har Skippos Claes Olivecrona tagit hjälp av experten Pelle Parszyk på Echo Marine.
Behöver man en dyr landströmsanläggning?
Om man vill kunna använda landström så bör man satsa på ett godkänt landströmsystem som håller måttet i alla väder.
– Det är väldigt många som frågar om man verkligen behöver en proffsig anläggning och det enkla svaret är alltid ja. Många tänker att det redan är avsäkrat på bryggan, men du måste ha ett landströmssystem i båten om du ska använda ström från elnätet, säger Pelle Parszyk.
I många båtar sitter en vanlig batteriladdare som sedan kopplas till båtklubbens eller marinans stolpe. Men detta kan i själva verket vara farligt. Ska man på ett säkert sätt använda ström i båten behöver man en enhet med jordfelsbrytare som är avsäkrad på såväl fas som nolla.
Serie: Fynd eller fiasko
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
Kan man koppla in landström med endast en förlängningssladd?
– Nej, om det skulle hända någonting i båten och du bara har dragit i en skarvsladd så gäller inte försäkringen. En jordfelsbrytare är ett måste.
Går det att koppla landström till en aluminiumbåt?
– Ja visst gör det det, men ett hett tips, inte minst när det gäller aluminiumbåtar, är att satsa på en så kallad galvanisk isolator. Med en sådan slipper man krypströmmar som tar sig ut i vattnet och kan orsaka stora skador på en aluminiumbåt. Men samma sak gäller även för plastbåtar. Även om inte skrovet i sig eroderar av strömmen kan drev, propeller eller genomföringar ta stor skada.
Vilken batteriladdare ska man välja?
– Det beror mycket på hur stora batterier och hur mycket elektronik som sitter i båten. En bra laddare är dessutom snällare mot batterierna och då kan man låta sladden sitta i så gott som året runt utan att riskera att det skulle överladda.