Litiumbatteri – du får vad du betalar för

Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng med när Claes uppgraderar sin batteribank i projektet Fynd eller fiasko och får lära sig vad man ska tänka på innan man köper nytt batteri till sin båt.

– Visst kan man välja en billiga varianter av litiumbatterier. Ett hett tips är dock att satsa på ett litiumbatteri som är utvecklat för marina miljöer. Det senare är viktigt, menar Pelle Parszyk på Echo Marine när han nu guidar oss i djungeln av batterier till båtar.

Det lämpar inte alltid att ha litiumbatteri

Många motortillverkare avråder båtägare från att koppla in motorer på litiumbatterier. Det kan till och med vara så att man förlorar motorns garantiskydd om man inte följer denna rekommendation.

– Det finns en uppsjö av litiumbatterier på marknaden som fungerar som startbatterier men en del av den kan till exempel bränna generatorn, säger Pelle Parszyk och fortsätter:

– Ska man förenkla det lite generellt med litiumbatterier är det unika med dessa att de tar i princip all den laddning de kan få. Ger generatorn 80 ampere kommer litiumbatteriet att suga i sig 80 ampere från generatorn.

Serie: Fynd eller fiasko

Värt att lägga pengar när du köper litiumbatteri

Många av dessa oklassade batterier är inte tänkta för att sitta i en båt dit vatten alltid letar sig in på ett eller ett annat sätt.

När det kommer till litiumbatterier får man vad man betalar för. Det finns ett antal olika tekniker och man ska inte skämmas över att ta hjälp från sitt lokala båtvarv, marina elinstallatör eller marinvaruhandeln. Alla dessa borde ha koll och kunna vägleda i köpet.

Men vill man ändå förstå på egen hand har Pelle några tips:

Reporter i videon