Stora Alskär vid Sandhamn – unik paradisö med utlandskänsla

Del 2. Upptäcktsresan – pärlorna runt Sandhamn tuffar vidare och blott två sjömil öster om Sandhamn kliver vi iland på Stora Alskär som av många anses vara en av Stockholms skärgårds absolut bästa badplatser.

Sand av finkornigaste sort, långrunda stränder, kala klippor och laguner. Vad mer kan ett solbadande kompisgäng eller en dito familj önska sig?

Kanske är det just därför som Stora Alskär nästan alltid – och kanske främst av de mest inbitna förståsigpåarna – nämns som en av de verkliga guldkornen i Stockholms skärgård.

Se också övriga avsnitt i Upptäcktsresan runt Sandhamn:
Del 1: Upptäcktsresan – med rib till pärlorna runt Sandhamn
Del 2: Stora Alskär vid Sandhamn – unik paradisö med utlandskänsla
Del 3: Lökholmen – njutbar oas ett stenkast från Sandhamn
Del 4: Piratviken – varmaste naturhamnen vid Sandhamn
Del 5: Harö Natur – otroligt boende och skärgårdens bästa pizza

Stora Alskär – ett paradis för vattensport

Ett av alla inbitna släkten till sjöss som uppskattar Stora Alskär är kitesurfare som drar fördel av kombinationen långgrunda stränder och öns låga profil. På så sätt får de inte bara en bra plats för start och landning med sina drak-drivna surfingbrädor, utan också en perfekt kombination av mycket vind och lugnt vatten.

Stora Alskär är ett paradis i Stockholms skärgård för alla som gillar långrunda sandstränder och flata klipphällar. Här kan man ankra med en större båt eller åka rakt upp på stranden med en minde. Vår Capelli 700 Tempest fungerar fint för ett strandhugg.

Ingen trängsel på Stora Alskär

Att detta sedan skulle vara skärgårdens svar på Böda Camping (vilket påstås i ett svagt ögonblick i reportaget) tar vi tillbaks då det trots allt krävs egen båt om man ska besöka platsen. På så sätt blir det aldrig samma trängsel som på de populäraste stränderna på fastlandet.

Kitesurfing och vindsurfing från Sandhamn

På Stora Alskär finns det dock mer att göra än att sola, bada och kitesurfa. Ett hett tips är att faktiskt ta sig tid att utforska den avlånga ön med dess karga natur och sina kala klipphällar som slipats av vågor såväl som inlandsis. Det är på en av dessa hällar som man med fördel placerar grillen och avnjuter en middag medan solen går ner i horisonten.

Stora Alskär är det perfekta utflyktsmålet om man ligger i Sandhamns gästhamn men är sugen på en sandstrand med färre människor och fantastisk utsikt.

Men, återigen, om andan inte skulle falla på när det gäller att laga till sin egen mat eller ens ta med sig en picknick-korg med kallskuret så ligger Sandhamns restauranger inte mer än två sjömil iväg.