Måseskär – längst därute!

Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett skoningslöst hav.

För här ute på Måseskär härjar havet skoningslöst nästan för jämnan. Det vet alla som har försökt ta sig hit via Käringöfjorden när hela Kattegatt ligger på.

Eller skoningslös förresten? Det är väl att ta i, kanske någon tycker. Men då behöver nyss nämnda någon bara slänga en blick i sjökortet som är fullt av symboler som betyder vrak just runt Måseskär.

Så jo, många är de sjöfarare som seglade för sin brödföda när det begav sig och som inte skulle dra sig för att kalla havet för skoningslöst. Åtminstone inte den dagen de gick till botten. 

Men håller man undan grynnorna och tar sig genom väder och vind över Käringöfjorden, med rak kurs mot fyren, så är man snart framme. 

Väl i hamn rekommenderas en promenad på ön, över de kala klipporna. Utöver den ståtliga fyren så finns en sevärdhet till. Här står också en gammal kanon som var tänkt att ge den stackare som gav sig på Sveriges kust på nöten.

Men idag är den bara en påminnelse om tider då skärgården inte bara var en idyll.

Se de andra videorna från vår Upptäcktsresa i Bohuslän:
Käringön – folkets favorit! 
Ostronjägarens heta tips!
Hållö – utposten som gillas av alla!