Hävringe – med milsvid horisont och sprudlande fågelliv

Vi besöker Hävringe – den sista utposten i Oxelösunds skärgård och en riktig drömdestination. Långt från stadens puls och stress. En plats där naturen vaknar till liv under de tidiga morgontimmarna.

Det är arla morgonstund i tidiga maj när vi glider in i den lilla gästhamnen på Hävringe utanför Oxelösund. Och det ska inte dröja länge innan vi inser att vi kommit till en väldigt speciell plats. Ejdrergudingar susar fram över vattnet och liksom leker runt skrovsidorna.

Det är maj och fågellivet är nu som kanske mest aktivt här på ön.

Vi bestämmer oss för att kliva iland, allt annat vore dumdristigt och snudd på oansvarigt när man väl passerar denna anrika fyrplats.

Till Hävringe med båt

Oansvarigt? Jo men faktiskt. Detta är en palts dit man sällan tar sig ut till, en sista utpost i Oxelösunds skärgård. Seglatsen, visserligen beroende på var man kommer ifrån, är cirka 10 sjömil från fastlandet men vid klart väder kan man se den karakteristiska fyrbåken under hela färden.

Det är också vid gott väder som en färd hit gör sig bäst.

Här kan sjön häva sig hög och bli rejält stökig, något som skulle kunna försvåra inseglingen. Vid vackert väder är inseglingen emellertid desto enklare. Ta bara sikte på de svartvita kummel som står på Skäruddsbådan och Västra Skärudden, den sista är belyst och man gör rätt i att passera mellan dessa på en nord- till sydgående kurs.

Väl framme vid gästhamnen gäller det att ha lite tur. Är vädret fint kan det nämligen bli svårt att få gästplast då de som finns går att räkna på några fingrar. Gästande båtar rekommenderas att lägga sig som en solfjäder från den nordliga piren och sedan norrut. På så vis ger man palts för fler båtar.

Men när vi besöker Hävringe är det försäsong och vi får dela gästplatserna med endast en annan båt.

Att göra på Hävringe

För den som är på jakt efter en natthamn med barer, restauranger och bryggdans är detta knappast rätt destination. Hävringe bjuder snarare på ett lugn som få andra platser kan.

Varför inte lägga badlakanet på en av klipporna en varm sommardag, läsa en bok och bara njuta av den öppna horisonten? För de som dyrkar soluppgången finns det inte heller många platser som denna gamla lotsstation.

För fågel- och fågelskåningsentusiaster är Hävringe som tidigare nämnt en toppendestination, speciellt under försommaren. Oavsett om man är frälst sedan tidigare eller inte kan det vara kul att ta med sig kikare och kamera!

På ön finns det dessutom gott om historia vilket kan förväntas av en gammal lots- och fyrplats med anor från 1600-talet. Alla stugor och hus på ön härstammar dessutom från lotsverksamheten och stugorna som ägs dessutom av före detta lotsar, båtmän och deras ättlingar.