Så förlänger du livet på dina polertrissor

För att få ett bra resultat när du polerar båten måste du inte bara tänka på gelcoaten – utan också på verktygen du använder. I den trettonde delen av vår polerskola går vi igenom hur du rengör dina trissor, hur ofta du bör byta dem och hur du får ut mesta möjliga av ditt våtslippapper.

Att polera en båt kräver inte bara rätt teknik, utan också att du tar hand om din utrustning. En mättad polertrissa eller ett utslitet våtslippapper kan snabbt göra att resultatet blir fläckigt, ojämnt och glanslöst. Rengöring och byte i rätt tid är därför nyckeln till en lyckad polering.

Därför måste du rengöra trissan

När du arbetar med rubbing eller polish samlas rester av medel, smuts och oxid i trissan. Ju mer trissan mättas, desto sämre presterar den.

– En mättad trissa slipar ingenting. Du bara smetar runt medlet, säger Mathias Uddfors från Havsglans.

För att hålla resultatet på topp behöver du alltså rengöra trissan regelbundet – även mitt i jobbet.

Hur länge håller en polertrissa?

Det beror på hur mycket du polerar och hur hårt du måste arbeta med ytan. Generellt kan du räkna med att en trissa klarar ungefär halva fribordet innan den börjar tappa effekt.

– På en båt med mycket oxid blir trissorna snabbt mättade, så ha gärna flera redo, tipsar Mathias.

När det kommer till våtslippapper får man gott bita i det sura äpplet och byta ofta. En bra tumregel är att sätta dit ett nytt papper efter en till en och en halv meter fribord. För att få ut lite mer livslängd kan man skrapa av pappret med ett äldre.

– Det är bättre att byta papper en gång för mycket än en gång för lite, säger Mathias.

Sista delen av polerskolan: Silikon i polermedel – ett djävulens påfund?

Vi rundar av hela vår polerskola med att diskutera ämnet silikon som så ofta möts av motstånd från varv och förstå-sig-påare i forum och Facebook-grupper. Men faktum är att det återfinns i de allra flesta polerprodukterna. Hur ska man egentligen förhålla sig till detta?