Norrlandskusten – storslagen och idyllisk på samma gång

Storslagen, idyllisk, säregen och inbjudande. Och allt detta på samma gång. Här är en försmak på Upptäcktsresan Norrlandskusten som vi publicerar i flera delar och i rask takt framöver.

230609 - UR Norrländska hamnar - 7 - Skeppsmaln
Fiskeläget Skeppsmaln – Norrlandskusten.

Surströmmingsparadiset Ulvön. Högbonden. Den magnifika kustlinjen. De pittoreska fiskelägena. Nog hade Hamnen utsände spanat in allt det där. Men bara på håll och i samband med allehanda båttester. Vore det inte på tiden att Norrlandskusten fick en egen reportageserie under rubriken ”Upptäcktsresan Norrlandskusten”?

Se också:
Del 1 – Norrlandskustens kända och okända pärlor
Del 2 – Ulvön med egen båt – så mycket mer än bara surströmming
Del 3 – Från karga klippor till pittoreska fiskebyar
Del 4. Upptäcktsresan – Mellanfjärden, Stocka och fantastiska Gran

Sagt och gjort. När Hamnen så äntligen kommer till skott så tar resan sin början i Skagsudde med målet att besöka ett 20-tal hamnar på vägen till Hudiksvall.

Efterlängtat äventyr

– Jag har alltid velat se den här delen av den svenska kusten, säger Hamnens Claes Olivecrona och fortsätter:

– Det är ett häftigt område och det är nog lätt att man fastnar i sina hemmavatten. Men den svenska kusten är ju fantastisk hela vägen från Nordkoster till Haparanda. Det finns en poäng i att vidga sina vyer och Norrlandskusten är ett otroligt häftigt område.

På vad sätt?

– Ja, var ska jag börja. Man kan säga att den är storslagen och idyllisk på samma gång med sin mäktiga kustlinje och sina idylliska fiskelägen i en unik kombination.

Storslagen, idyllisk, säregen och inbjudande på en och samma gång. Så lär vi känna Norrlandskusten i en reportageserie som publiceras inom kort. 

Något extra starkt intryck?

– Ja, jag gillade verkligen de nyss nämnda fiskelägena som inte bara är idylliska i sig utan som också berättar en historia. En historia om en rik byggd för i världen då man levde gott på sitt strömmingsfiske. Samtidigt är det förfärande att det varken finns fisk eller fiskare kvar här längre.

Inga bakslag, grundsmällar eller andra skandaler under resan?

– Nej, det gick enligt plan. Eller jo – med facit i handen så borde vi ha avsatt mer tid för Högbonden, Ulvön, och alla andra fantastiska platser. Det fanns så mycket mer att upptäcka som vi inte hann med. Sen hade vi ganska utmanande väder på delarna med öppet hav, vi får se om de delarna kommer med i videoredigeringen, skrattar Claes.

Ulvön – du menar surströmmingsparadiset?

– Japp. Jag har ätit allt från rutten haj och rakfisk och chokladdragerade myror och nu fick jag även prova surströmming.

Och vad tyckte du?

– Det får du se när vi publicerar Upptäcktsresan Norrlandskusten i flera delar framöver med början inom kort, avslutar Claes Olivecrona.