Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa.
Men resultatet? Här får ni se testkörning och en tuff bedömning.
När Claes Olivecrona hittade en Boston Whaler 22 Outrage på Blocket var det kärlek vid första ögonkastet – trots att båten var rejält nergången.
– Jag tänkte, som så många andra, att ”det är ju bara lite fix”. Men det var det ju inte, säger Claes och skrattar.
I Fynd eller Fiasko avsnitt 17 summerar Claes flera års renoveringsarbete där han själv, tillsammans med experthjälp från bland andra Leffe Carlsson på Sune Carlssons Båtvarv, Pelle Parszyk på Echo Marine och Micke på SeaCat Marine med flera har förvandlat vraket till en båt med karaktär, funktion och stil.
Men var det värt det?
En renovering från grunden
Det första steget var att demontera hela båten och reparera skador och sprickor.
Bränsletanken lyftes bort, en ny durk installerades och därefter följde slipning och lackering.
Claes valde en lastbilslack han haft god erfarenhet av tidigare – både hållbar och estetiskt tilltalande.
– Jag använde en lastbilslack som har varit väldigt bra och hållbar. Och sen det här däcket – Flexiteek – det är riktigt skönt att gå på.
En stor förändring var ombyggnaden av den tidigare överdimensionerade konsolen. Den nya versionen är kompakt, funktionell och ren i designen. All styrning sker via touchscreen, och de fysiska reglagen har flyttat in i plottern.
– Den var som en gammal kanslistpulpet innan. Nu är den snygg och praktisk. Jag är väldigt nöjd med hur den blev. Men det innebar oerhört mycket jobb, säger Claes.
Ett annan stort jobb men också ett av de största lyften är det nya elsystemet.
– Jag har nu litium- och blybatterier, landström, 230-uttag och modern navigationsutrustning. Man kan till och med dammsuga om man vill. Den gamla skorven har verkligen en ny modern känsla och allt som en välutrustad modern båt har.
Serie: Fynd eller fiasko
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
Mer fri yta – och kreativa lösningar
För att frigöra utrymme har soffor plockats bort och ersatts med flexibla förvaringskistor som kan flyttas runt efter behov.
– De fungerar både som sittplatser och som kylboxar. Här kan man ju fylla på med is och ha massa öl och läsk. Eller bara lägga i kuddar och prylar, säger Claes.
Luckor i durken, som ursprungligen varit avsedda för fisksumpar, används nu som praktisk stuvutrymme.
Bränsletanken är något mindre än original, men rymmer fortfarande 220 liter – vilket räcker gott.
Expertutlåtandet: Gustav Morin testar
För en objektiv bedömning tog Claes hjälp mig Skippos chefredaktör. Jag älskar projekt där man tar tillvara på äldre grejer och gör dem moderna. Det är ju sånt som ofta går sönder – motor, el – som man ändå byter ut. Men skrovet håller ofta.
”Imponerad – men också fullständigt hål i huvudet”
Jag måste verkligen hylla Claes för känslan i projektet och de smarta lösningarna. Resultatet är fantastiskt. Men det är också på många vis fullständigt hål i huvudet att lägga så mycket tid och pengar på en båt som denna. Inte minst om man egentligen inte har tiden. Samtidigt måste man få drömma och det piggar upp att utmana sig själv och få verka fram lösningar och förverkliga idéer.
Några favoritgrejer ombord är den omgjorda konsolen, de låga friborden, skarndäcken, och hur bra båten går i marschfart. Båten är bred, bärig, tyst och stabil.
Sen är det fantastiskt härligt med ny teknik ombord. Största och egentligen enda minuset kvarstår dock – båten är inte självlänsande, så man måste hålla koll på länspumpen. Samtidigt så är det här en båt man mår bra av att titta på och så länge man tittar till den ofta, så är det inga problem.
Se alla avsnitt i serien Fynd eller fiasko här!