Nu ska svenska vatten städas upp från förrädiska spökgarn
Initiativet kommer att bli det största av sitt slag i Sverige. Myndigheter, kommuner och yrkesfiskare ska fram till årsskiftet kartlägga och samla in spökgarn som lätt blir dödsfällor för fiskar, fåglar och marina däggdjur.
Projektet sträcker sig från öst till väst, och nord till syd och kommer att bli den största insatsen för att städa upp svenska vatten någonsin.
– Genom att arbeta systematiskt med utgångspunkt från den kunskap som de lokala yrkesfiskarna har kommer vi att kunna hitta och kartlägga områden där förlorade redskap ansamlas. Därefter ska så mycket som möjligt tas upp, dokumenteras och återvinnas, säger Charlotta Stadig, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Men det är inte bara att börja. Först måste de som ska genomföra städinsatserna lära sig dels hur man kartlägger förlorade fiskeredskap men även metoder för att dragga upp dessa.
Läs även:
Avloppsnät skonar havet
Plastimist – första jollen av plastskräp från havet
Nu fungerar plastplockaren som drivs av naturen
Utbildningar kommer att hållas runt om i Sverige för att de som ska kartlägga och städa ska få rätt kunskap inför arbetet. Allt kommer sedan att rapporteras och utvärderas.
– Hos oss får kursdeltagarna lära sig mer om beprövade metoder för både kartläggning och hur man planerar och draggar efter förlorade redskap. Erfarenhetsutbytet mellan deltagarna är också en väldigt viktig del i utbildningen, som bidrar till att vi hela tiden kan förbättra och utveckla metodiken. När draggningsinsatserna är igång kommer resultaten att rapporteras och utvärderas, säger Rebecca Schmatz, projektkoordinator på Marint centrum, Simrishamn.
Spökgarn skräpar ner och plågar marina djur
Det är idag svårt att säga hur stora mängder förlorade fiskeredskap som finns i svenska vatten, man kan däremot konstatera att problemet är omfattande. Havs- och vattenmyndigheten beräknar att det bara på västkusten förloras cirka 3 000 tinor om året. I Östersjön är det äldre nät som gått förlorade och sjunkit till bottnen. Utöver att orsaka onödigt lidande för djur som fastnar i dem bryts även nät och tinor ner och blir till mikroplaster.
Kartläggning och efterföljande uppstädning finansieras av Europeiska Havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden samt via Havs- och vattenmyndigheten.
Deltagande organisationer i projektet är: Lomma Fiskareförening, Lysekils kommun, Länsstyrelsen Gotland, Länsstyrelsen Västra Götaland, Orust kommun, Sotenäs kommun, Sölvesborgs kommun, Tanums kommun, Tjörns kommun, och Öckerö kommun.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får verkligen vad du betalar för….
-
Skippo kunskap
Digital switch – alla funktioner i en skärm
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när ett proffs…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Bygga styrkonsol – expertens bästa tips gällande form och funktion
Del 7. Hur bygger man en bra styrkonsol? Vad är viktigt att tänka på vid utformningen? Hur undviker man de klassiska fallgroparna?…
-
Skippo kunskap
Vi monterar ny avbärarlist på en gammal båt
Del 6. Det finns såväl mjuka varianter som hårda och i detta fall väljer vi det senare. Oavsett val så gör en…
-
Skippo kunskap
Renovering – konsten att plocka upp båtprojekt efter en tappad sug
Del 5. Stålkvinnor och dito män med oceaner av tid kan scrolla vidare. Här handlar det om hur vi andra kan tappa…
-
Laga sprickor och repor i båtens gelcoat – och måla om skrov och däck
Del 4. Rubriken ovan sammanfattar precis vad detta avsnitt handlar om. En delsträcka i renoveringen där grundarbetet är helt avgörande och där…
-
Skippo kunskap
Renovering – ut med allt vad fukt och vatten heter!
Del 3. Båtar och vatten hör som bekant ihop – så länge det senare håller sig på utsidan. Här ska vikt sparas…
-
Skippo kunskap
Renovering – båten strippas för att byggas ihop på nytt
Del 2. Ut med det gamla. In med det nya. Däremellan ska här minsann lagas plastskador, sprickor och skavanker. Inga tid att…