Fungerar 3-i-1 för båt? Vi frågar proffsen om mirakelmedlen
De snabbpolerande 3-i-1-produkterna säger sig kunna göra allt: rengöra, polera och skydda – i ett enda svep. Är det för bra för att vara sant, eller är det ett vettigt alternativ för dig som vill ha en snabb lösning?
Allt-i-ett-produkter för båtpolering har blivit allt vanligare. De kallas ofta för 3-i-1-polermedel och kombinerar tre viktiga funktioner i en enda flaska: rubbing, polish och skydd.
Målet? Att du ska kunna fräscha upp din båt i ett enda arbetsmoment, utan att behöva gå igenom hela den traditionella processen med flera olika produkter.
Det här gör produkten särskilt intressant för båtägare som har ont om tid eller bara vill göra en snabb uppfräschning inför säsongen.
– Det kan vara lockande, särskilt om man har ont om tid. Men frågan är hur bra det egentligen blir, säger Mathias Uddfors från Havsglans.
Men stora frågan – fungerar 3-i-1-medlen?
Ja – men med vissa förbehåll. Den här typen av produkt fungerar bäst på nya eller välvårdade båtar, där ytan redan är i gott skick. Har båten däremot börjat visa tecken på åldrande, blekning eller kraftig oxidation, är det oftast bättre att köra den klassiska metoden i flera steg.
– På en riktigt schysst båt, gärna nyare, kan det absolut funka okej. Men det är inget för dig som ska rädda en blekt gelcoat, säger Mathias och fortsätter:
– Se det som en genväg – inte en ersättning. Vill du ha långvarigt skydd och djup glans? Då är det helmetoden som gäller, säger Mathias.
Att använda 3-i-1-medel på båten
Om du ändå bestämmer dig för att använda ett 3-i-1-medel, kanske din båt är ny eller så behövs bara en lite uppiffning under säsongen så finns det några saker du bör tänka på.
Först och främst gäller det att tvätta ytan som ska poleras noggrant, det ger alltid ett bättre slutresultat. Överväg att använda en polermaskin för jämnare fördelning av medlet.
När medlet är applicerat så ska det noggrant torkas av med mikrofibertrasa (om inte tillverkarens instruktioner specificerar något annat) och slutligen ska då göra dig beredd på att arbetet kan behöva upprepas en eller två gånger under säsongens gång.
I nästa avsnitt: Polertrissor – så får du dem att hålla längre
Vi går igenom vilka produkter och verktyg vi använder – och varför. Dessutom tipsar vi om hur du tvättar dina polertrissor på rätt sätt och maxar livslängden på våtslip-papper.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…