Sillbeståndet nära halverat – experter vill se fiskestopp
Strömmingsbeståndet i Östersjön blir allt svagare enligt undersökningar från Internationella Havsforskningsrådet (Ices). Vissa forskare vill nu se att fisket nära halveras medan andra vill ha totalstopp av trålning.

Det Internationella Havsforskningsrådet Ices publicerar löpande råd om fiskekvoter. Under onsdagen kom fingervisningen för Östersjön. Enligt de mätningar som gjorts ligger sillen och strömmingen nu på nivåer antingen på eller under det som anses vara hållbart. Under de senaste fem åren uppskattar experterna att strömmingen minskat med en tredjedel i Bottniska viken.
I bedömningsorganet sitter forskare från alla medlemsländer och därmed även från Sverige. De svenska forskarna har hävdat att man bör följa förvaltningsplanen om att stoppa fisket ifall det är mer än fem procents risk att ett artbestånd kommer under hållbarhetsgränsen.
– Jag tycker att man borde ha följt förvaltningsplanen och satt strömmingsfisket till noll, säger Joakim Hjelm, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som sitter i Ices, till Dagens Nyheter.
Från fiskebranschen var rapporten från Ices väntad. Man har inte mycket att anmärka gällande de rekommendationer som organet har gett.
– I Bottenhavet gjordes ju en tokhöjning för tre år sen och nu är det tillbaka på rimligare nivåer. I Centrala Östersjön ser våra medlemmar ett bra sillfiske numera, efter de senaste årens sänkningar, men forskningen ligger kanske lite efter så kvoten var väntad även där, säger Anton Paulrud, vd för Pelagikerna till tidningen.
Än så länge är det endast ett rådgivande som har getts ut. Hur stora kvoterna i Östersjön faktiskt blir bestäms av EU:s fiskeministrar först i oktober.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…