Verkarna – klubbholmen du inte får missa i Mellanskärgården
Med egen båt, i tält eller stuga – på Verkarna är möjligheterna många. Årstavikens Segelsällskaps klubbholme har rik historia och fantastisk gästvänlighet – ett måste under en tur i Stockholms Mellanskärgård.
En del av det som gör båtlivet så speciellt är samhörigheten med andra likasinnade båtmänniskor. En central del i detta har sedan 1900-talets första halva varit båtklubbarna och i förlängningen deras så kallade klubbholmar.
Där har det ordnats otaliga regattor, bryggdanser, kräftskivor, midsommarfiranden och kanske ett och ett annat ålagille.
Men holmarna är många och vissa är stängda för de som inte äger medlemskap i klubben. Sådana regler lyser dock med sin frånvaro här på Verkarna även om klubbmedlemmar i Årstavikens Segelsällskap, som äger holmen strax söder om Gällnö i Stockholms skärgård, har viss förtur till platserna.
Husrum i båt eller på land – välj själv
Hamnen är väl tilltagen och det finns plats för såväl segel- som motorbåtar i den välskyddade bassängen. Har man båt med rigg och köl välkomnas man direkt in till babord och angöringsplatserna närmst den så kallade flaggklippan. Motorbåtar, eller för den delen grundgående segelbåtar, kan söka sig längre in i hamnen.
Se dock upp för bergshällen som sträcker sig ut efter segelbåtsbryggan. Vid angöring lär emellertid de oerhört hjälpsamma holmvärdarna guida dig rätt.
Kommer du med oruffad båt?
Ingen fara! På ön finns flera stugor som går att hyra, mer information om detta hittar man enkelt på ÅSS hemsida.
Hur många som får plats är lite upp till holmvärdarna men finns det hjärterum så brukar det också finnas stjärterum. Se dock till att slå en signal innan ni kommer fram, då är det mycket enklare att planera och se till att alla gästande båtar får en plats de kan känna sig nöjda med.
Som i en marina – fast lugnt
Att kliva iland på Verkarna är lite som att tas tillbaka till 40-talet när båtlivet blomstrade än mer än vad det gör idag.
Men med det sagt saknar knappast några bekvämligheter. Här finns elstolpar, grillplats, diskhoar, fräscha toalettanläggningar, studsmatta, dansbana och kanske bäst av allt – en vedeldad bastu.
Under veckan efter midsommar arrangeras dessutom seglingsläger för barn och unga i klubben. En tradition som fostrat nya generationer av klubbmedlemmar och lärt ut allt vad segling och sjömanskap är.
Ett besök på Verkarna är något alla borde unna sig!
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får verkligen vad du betalar för….
-
Skippo kunskap
Digital switch – alla funktioner i en skärm
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när ett proffs…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Bygga styrkonsol – expertens bästa tips gällande form och funktion
Del 7. Hur bygger man en bra styrkonsol? Vad är viktigt att tänka på vid utformningen? Hur undviker man de klassiska fallgroparna?…
-
Skippo kunskap
Vi monterar ny avbärarlist på en gammal båt
Del 6. Det finns såväl mjuka varianter som hårda och i detta fall väljer vi det senare. Oavsett val så gör en…
-
Skippo kunskap
Renovering – konsten att plocka upp båtprojekt efter en tappad sug
Del 5. Stålkvinnor och dito män med oceaner av tid kan scrolla vidare. Här handlar det om hur vi andra kan tappa…
-
Laga sprickor och repor i båtens gelcoat – och måla om skrov och däck
Del 4. Rubriken ovan sammanfattar precis vad detta avsnitt handlar om. En delsträcka i renoveringen där grundarbetet är helt avgörande och där…
-
Skippo kunskap
Renovering – ut med allt vad fukt och vatten heter!
Del 3. Båtar och vatten hör som bekant ihop – så länge det senare håller sig på utsidan. Här ska vikt sparas…
-
Skippo kunskap
Renovering – båten strippas för att byggas ihop på nytt
Del 2. Ut med det gamla. In med det nya. Däremellan ska här minsann lagas plastskador, sprickor och skavanker. Inga tid att…