Regeringen godkänner två nya vindkraftsparker till havs

Två nya vindkraftsparker till havs har nu fått grönt ljus av regeringen. Totalt ska parkerna kunna producera el för cirka en miljon hushåll. Men flertalet ihärdiga motståndare kan göra det svårt för projekten att gå vidare.

Vindkraftverk_faglar_Vattenfall
Sjöfåglar flyger ibland nära – men aldrig in i vindkraftverk – enligt en ny studie.

Regeringen godkänner bygget av två vindkraftsparker till havs utanför västkusten. Detta meddelar statsminister Ulf Kristersson (M), energiminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

De två nya vindkraftsparkerna beräknas kunna producera el för en miljon hushåll och ska bestå av drygt 100 vindkraftsverk.

Det ena projekten som godkänts är Kattegatt Syd som kommer att ägas och drivas av Vattenfall Vindkraft och ska omfatta 80 vindkraftverk. Parken är planerad att byggas utanför Falkenberg. Det andra projektet som godkänts är Galene som ägs av bolaget OX2 och kommer att omfatta 21 vindkraftverk cirka 25 kilometer utanför Varberg.

En fråga med flera sidor

Men frågan är mer komplex än att bara ge grönt ljus.

Innan bygget kan påbörjas måste vindkraftsparkerna få så kallade Natura 2000-tillstånd som garanterar att skadorna på djurlivet blir minimalt. Ett tillstånd som ännu inte finns för de projekt som regeringen godkänt. Det är snarare så att förslaget angripits från flera håll.

De aktuella projekten har överklagats till mark- och miljödomstolen, länsstyrelsen i Hallands egna experter har motsatt sig att bygga parkerna trots att myndigheten sagt ja, Försvarsmakten kritiserar bygget Kattegatt Syd och vindkraftsmotståndare i allmänhet.

– Vår syn är att vindkraften varken hör hemma på land eller till havs. Det orörda landskapet och naturvärdena är vårt fokus. Myndigheterna gör ett för dåligt jobb, de köper bolagens argument och det blir för lätt att få tillstånd, säger Henrik Wachtmeister, talesperson för Föreningen Svenskt Landskapsskydd som överklagat vindkraftsparken Galene, till Dagens Nyheter.

Om mark- och miljödomstolen skulle säga nej till förslagen kommer man enligt regeringen att godta beslutet.

– Då får man acceptera att det är så. Vi har lagar och regler som ska följas. Då blir det ingenting. Men jag hoppas att vår samlade bedömning är god, säger Romina Pourmokhtari vid pressträffen.

Texten uppdateras.

Många har läst

Populära båttester

Skippo Upptäcker

Båtliv på höst och vinter

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö