Regeringen godkänner två nya vindkraftsparker till havs
Två nya vindkraftsparker till havs har nu fått grönt ljus av regeringen. Totalt ska parkerna kunna producera el för cirka en miljon hushåll. Men flertalet ihärdiga motståndare kan göra det svårt för projekten att gå vidare.
Regeringen godkänner bygget av två vindkraftsparker till havs utanför västkusten. Detta meddelar statsminister Ulf Kristersson (M), energiminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
De två nya vindkraftsparkerna beräknas kunna producera el för en miljon hushåll och ska bestå av drygt 100 vindkraftsverk.
Det ena projekten som godkänts är Kattegatt Syd som kommer att ägas och drivas av Vattenfall Vindkraft och ska omfatta 80 vindkraftverk. Parken är planerad att byggas utanför Falkenberg. Det andra projektet som godkänts är Galene som ägs av bolaget OX2 och kommer att omfatta 21 vindkraftverk cirka 25 kilometer utanför Varberg.
En fråga med flera sidor
Men frågan är mer komplex än att bara ge grönt ljus.
Innan bygget kan påbörjas måste vindkraftsparkerna få så kallade Natura 2000-tillstånd som garanterar att skadorna på djurlivet blir minimalt. Ett tillstånd som ännu inte finns för de projekt som regeringen godkänt. Det är snarare så att förslaget angripits från flera håll.
De aktuella projekten har överklagats till mark- och miljödomstolen, länsstyrelsen i Hallands egna experter har motsatt sig att bygga parkerna trots att myndigheten sagt ja, Försvarsmakten kritiserar bygget Kattegatt Syd och vindkraftsmotståndare i allmänhet.
– Vår syn är att vindkraften varken hör hemma på land eller till havs. Det orörda landskapet och naturvärdena är vårt fokus. Myndigheterna gör ett för dåligt jobb, de köper bolagens argument och det blir för lätt att få tillstånd, säger Henrik Wachtmeister, talesperson för Föreningen Svenskt Landskapsskydd som överklagat vindkraftsparken Galene, till Dagens Nyheter.
Om mark- och miljödomstolen skulle säga nej till förslagen kommer man enligt regeringen att godta beslutet.
– Då får man acceptera att det är så. Vi har lagar och regler som ska följas. Då blir det ingenting. Men jag hoppas att vår samlade bedömning är god, säger Romina Pourmokhtari vid pressträffen.
Texten uppdateras.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får verkligen vad du betalar för….
-
Skippo kunskap
Digital switch – alla funktioner i en skärm
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när ett proffs…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Bygga styrkonsol – expertens bästa tips gällande form och funktion
Del 7. Hur bygger man en bra styrkonsol? Vad är viktigt att tänka på vid utformningen? Hur undviker man de klassiska fallgroparna?…
-
Skippo kunskap
Vi monterar ny avbärarlist på en gammal båt
Del 6. Det finns såväl mjuka varianter som hårda och i detta fall väljer vi det senare. Oavsett val så gör en…
-
Skippo kunskap
Renovering – konsten att plocka upp båtprojekt efter en tappad sug
Del 5. Stålkvinnor och dito män med oceaner av tid kan scrolla vidare. Här handlar det om hur vi andra kan tappa…
-
Laga sprickor och repor i båtens gelcoat – och måla om skrov och däck
Del 4. Rubriken ovan sammanfattar precis vad detta avsnitt handlar om. En delsträcka i renoveringen där grundarbetet är helt avgörande och där…
-
Skippo kunskap
Renovering – ut med allt vad fukt och vatten heter!
Del 3. Båtar och vatten hör som bekant ihop – så länge det senare håller sig på utsidan. Här ska vikt sparas…
-
Skippo kunskap
Renovering – båten strippas för att byggas ihop på nytt
Del 2. Ut med det gamla. In med det nya. Däremellan ska här minsann lagas plastskador, sprickor och skavanker. Inga tid att…