Så väljer du rätt polermaskin till båten
I den tredje delen av Skippos polerskola reder vi ut en av de vanligaste frågorna bland båtägare: Vilken polermaskin ska man välja? Vi jämför fri-oscillerande med roterande maskin och går igenom vilka inställningar som ger bäst resultat vid båtvård.
Valet av polermaskin är avgörande för hur enkelt, effektivt – och roligt – det blir att polera din båt. Många nybörjare ställer sig frågan: Räcker det med en maskin? Och vilken typ ska man satsa på?
I det här avsnittet av Polerskolan ger proffsen Mathias Uddfors och Ludvig Edman från Havsglans sina svar, baserat på år av erfarenhet från polering av båtar av alla slag.
– Jag skulle verkligen slå ett slag för den oscillerande polermaskinen, särskilt om du är ny inom båtpolering, säger Mathias.
En oscillerande polermaskin räcker långt
För de allra flesta båtägare räcker det utmärkt med en så kallad fri-oscillerande maskin. Den är enklare att hantera, skonsammare mot ytan och hjälper till att undvika hologram – de där störande, virvlande reflektionerna som kan uppstå efter en för aggressiv polering.
Den roterande polermaskinen har dock sin plats, särskilt när mycket material ska avverkas vid kraftig oxidation. Men den kräver mer teknik och kontroll.
Vill du använda båda? Då är tumregeln enkel: Roterande polermaskin först – fri-oscillerande sist.
Har ni några tips för den som precis köpt en polermaskin?
– Hitta rätt varvtal och håll dig där. För högt och du riskerar brända ytor – för lågt och du får stå hela lördagen och slita i onödan, säger Ludvig Edman och fortsätter:
– När man köper maskin ska man också ha i åtanke att många budgetmaskiner har en mycket kortare slaglängd, vilket gör att du behöver jobba mycket längre. Vi brukar rekommendera en slaglängd på 21 millimeter.
Nu har vi valt rätt maskin – dags att använda den rätt
Att välja en bra polermaskin är en bra start. Men hur du använder den är det som verkligen gör skillnad. I del 4 av Polerskolan går vi igenom tekniken som krävs för att få ett jämnt, snyggt och hållbart resultat – utan att slita ut varken axlar eller yta.
Hur mycket tryck är lagom? Hur undviker du att maskinen överhettas? Och varför spelar rörelsemönstret roll? Det får du svar på i Polerskolan del 4 – missa inte det!