Tips för dig som ska polera båten med oscillerande maskin

Att välja rätt maskin är en bra start – men hur du den används spelar minst lika stor roll. I den fjärde delen av Polerskolan går vi igenom tekniken för att lyckas med en polering.

Nu är det dags att gå från teori till praktik. I tidigare avsnitt har vi tvättat, maskerat och valt rätt maskin – men nu ska den också användas rätt. För även en oscillerande polermaskin kräver lite teknik för att leverera ett snyggt, jämnt och hållbart resultat.

I det här avsnittet guidar Ludvig Edman genom polerandets ädla konst – och visar varför detaljerna gör hela skillnaden.

– Det ser enkelt ut, men det krävs faktiskt känsla. Det gäller att hålla ett jämnt tryck och inte stressa, säger Ludvig Edman.

Tekniken gör jobbet – inte bara maskinen

En av de vanligaste missuppfattningarna är att det räcker med att trycka hårt eller köra snabbt. I verkligheten handlar det om att arbeta metodiskt, hålla ett jämnt tryck och låta maskinen göra jobbet.

Trycker du för hårt kan maskinen sluta oscillera helt, vilket gör att du förlorar en stor del av polereffekten. Trycker du å andra sidan för lite – eller håller ett ojämnt tempo kan resultatet bli flammigt och poleringen blir därtill ineffektiv.

Ludvig och Mathias har också ett ess i rockärmen för att få polertrissorna att hålla längre:

– Vi går alltid över trissorna med en borste mellan varven, annars bildas det klumpar och du får ett sämre slutresultat, säger Ludvig Edman.

Oscillerande vs roterande – vad gäller i praktiken?

En oscillerande polermaskin är betydligt snällare mot kroppen och ytan. Den bygger mindre värme och är därför mycket svårare att ”bränna igenom” med – men det är fortfarande möjligt om du står för länge på samma punkt. Roterande maskiner ger snabbare resultat men kräver mer teknik, erfarenhet och försiktighet.

– En fri-oscillerande är helt klart bäst för nybörjare. Den sparar på axlarna och ger ett jämt resultat utan att man behöver brottas med maskinen, säger Ludvig.

Inför nästa avsnitt

I nästa del av Polerskolan dyker vi ner i världen av polermedel och trissor. Vad är skillnaden mellan rubbing och polish? Vilken kombination passar vilken gelcoat? Och hur vet man att man är klar med ett steg? Det får du veta i del 5 – missa inte det!

Reporter i video