Tång är nya trendiga delikatessen
Det händer under ytan på västkusten. Tång, som länge mest betraktats som noll och intet har seglat upp som både supermat och klimathjälte och intresset för att odla och äta den har skjutit i höjden.

Allt fler kockar, miljövänner och nyfikna matentusiaster har fått upp ögon och smaklökar för vad havets grönska har att erbjuda. Tång är inte bara näringsrik och smakrik – den är också otroligt hållbar att odla. Inga bekämpningsmedel, inget sötvatten, ingen mark. Bara havet.
En av de som gått i bräschen för tångodling i Sverige är Cassandra Köbbel, som driver tångodlingar på Hälsö i Göteborgs norra skärgård. Med passion för havet och en vision om ett mer hållbart matsystem har hon blivit något av en tångambassadör.
”Framtidens mat”
– Tång är framtidens mat, säger hon. Det växer snabbt, binder koldioxid och har en självklar plats i både våra ekosystem och våra kök.
Andra har också läst:
På hennes odlingar skördas bland annat sockertång och fingertång – sorter som passar perfekt i allt från sallader till pasta, snacks eller som krispigt tillbehör till fiskrätter.
Ursäktat till sushi – om ens det
För bara några år sedan var tång något man möjligen förknippade med sushi eller havsbotten. Idag börjar den dyka upp på menyer på restauranger i både Göteborg och längs hela kusten. Den säljs torkad, färsk, rökt – och ibland till och med fermenterad.
Forskare och kockar samarbetar för att utforska nya användningsområden, och flera utbildningar har börjat ta in moment om marin matproduktion. Intresset för tångodling har också ökat bland kustbor, fiskare och entreprenörer som letar efter nya hållbara inkomstkällor från havet.
Ny smakfull framtid?
Tångens lyft handlar inte bara om mat. Det är också en lösning på många av de utmaningar havet står inför – övergödning, klimatförändringar och försurning. Genom att odla tång kan man minska näringsbelastning, binda koldioxid och skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…