Rätt kontakt när olyckan är framme till sjöss
Vid akut fara – ring 112. Så långt är de flesta överens – även till sjöss – men därefter spretar kunskaperna. Här är rätt kontakt för olika situationer och händelser.

På land gör de flesta alldeles rätt – är faran, brottet eller skadan akut så ringer ringer man 112. Punkt! För en simpel punktering kontaktar man snarare sitt försäkringsbolag. Plättlätt.
– Till sjöss ser vi tyvärr återkommande att båtägare med problem ringer lite hursomhelst. Vi vet eftersom vi ser hur båtägare kontaktar Sjöpolisen, Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Tullverket och alla möjliga istället för att slå rätt nummer direkt, säger Jan Josephson, VD på Sjöassistans. Han fortsätter:
Rätt från början!
– Precis som i många andra situationer i livet går allt både snabbare och smidigare när ärendet hamnar rätt från början. Under högsäsongen ser vi tyvärr många olycksdrabbade båtägare som tvingas vänta längre än nödvändigt – ofta för att de inte vet vart de ska vända sig. Om de bara ringde rätt från början skulle de slippa mycket onödig stress, spara tid och undvika en hel del besvär.
Rätt åtgärd sålunda att man ringer 112 vid akut fara eller sitt försäkringsbolag om det inte är brådskande. Vid icke-akuta men allvarliga situationer kontaktar man JRCC (Sjö- och flygräddningscentralen) via 112 eller VHF. Ett hett tips är sålunda att tejpa fast telefonnumret och/eller numret till Sjöassistans på lämplig plats ombord.
– Akutnumret 112 förutsätter vi att man har i huvudet. Problemet verkar snarare vara att förstå att 112 även fungerar utmärkt till sjöss, konstaterar Jan. Ett är också att trycka på Assistans ikonen i Skippo appen, där ligger alla direkt nummer till olika försäkringsbolag.
Här följer en guide för viktiga telefonnummer till sjöss:
Vid akut fara – ring 112. Så långt är de flesta överens men därefter spretar kunskaperna. Skippo listar rätt kontakt för olika situationer och händelser till sjöss. Foto: Henrik Norberg, Storstockholms Brandförsvar ombord på 1290 Fenix.
Akuta nödsituationer – ring 112
Om liv är i fara, båten sjunker, någon har fallit överbord eller du är i omedelbar nöd – tveka inte. Ring 112 direkt. Du kopplas då till Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC), som samordnar räddningsinsatser till sjöss i Sverige. Exempel kan vara:
- Brand ombord
- Allvarliga sjukdomsfall eller olyckor
- Man över bord i kalla vatten
- Kollisioner eller grundstötningar med skador
- Båt som tar in vatten eller håller på att sjunka
- Tips: Har du en VHF-radio med DSC-funktion? Använd nödläget ”Distress” för direktkontakt med JRCC.
Icke-akuta men allvarliga situationer – kontakta JRCC via 112 eller VHF
Det finns situationer som inte är omedelbart livshotande, men där du ändå behöver professionell hjälp. Det kan vara om ni driver omkring utan styrförmåga, saknar bränsle eller har gått på grund utan att ta in vatten. Gör så här:
- Använd VHF kanal 16 för att anropa JRCC
- Eller ring 112 och förklara läget
- Var tydlig med er position och situationens allvar
JRCC avgör då om det är ett fall för sjöräddning eller om du bör ordna privat assistans.
Sjöassistans och bogsering – kontakta kommersiell aktör
Om situationen inte är akut – till exempel motorstopp, tomt batteri, eller att du behöver bogsering till hamn – är det oftast ett jobb för sjöassistans 020 98 90 00 eller hemsida snarare än räddningstjänst.
Brott, stöld eller misstänkt sjöfylleri – kontakta Polisen.
- Båtstöld eller skadegörelse
- Påkörning med smitning
- Misstänkt sjöfylleri
- Bråk i hamnen eller hotfulla situationer
- Då ska du kontakta Polisen på 114 14 alternativt 112 (akut).
Miljöolyckor – larma Kustbevakningen
Om du ser oljespill, dumpning av avfall eller andra miljöfarliga utsläpp till sjöss bör du kontakta Kustbevakningen, antingen via 112 eller direkt om det inte är brådskande.
- Kustbevakningen 0776-70 70 00 eller via hemsidan.