Tant Tång: "Vi ska skicka upp blåstång i rymden!"

”Tant Tång”, professor emeritus i marin växtekologi har bestämt sig för att lösa ett stort mysterium kring blåstången och dess förökning.

Forskning-blåstång-rymden
Lena Kautsky, ellet ”Tant Tång som hon också kallas, vid Askölaboratoriet med den typ av små skott av tång som ska skickas ut i rymden. Foto: Nils Kautsky.

Blåstång förökar sig genom att släppa ägg och spermier i vattnet där befruktningen sker. För trettiotalet år sedan upptäckte en av Lena Kautskys, även kallad Tant Tång, doktorander av en slump att blåstång fortplantar sig vid fullmåne och nymåne och att tidvattnet är en faktor att räkna med i det hela.

Utnyttjar tidvattnet

När vattnet är som lägst, vid kraftig ebb, torrläggs blåstången. När vattnet kommer tillbaka släpper tången ifrån sig sina ägg och spermier och det befruktade ägget kan lätt nå botten och sätta sig fast.

Men en stor fråga återstår. Hur i hela världen vet blåstången när det är dags att föröka sig i Östersjön där tidvatten inte är en faktor? Kan det bero på att månens dragningskraft ändå har sin inverkan på tången?

Sex minuters tyngdlöshet

För att få svar ska nu blåstång skickas ut i rymden. Upplägget för experimentet är att ta blåstång från Östersjön och placera i en liten experimentmodul tillsammans med andra experiment på en sondraket som skickas från Esrange. Flygningen går till en maximal höjd på 250 kilometer och varar i cirka tio minuter, varav sex minuter är i tyngdlöshet.

Uppskjutningen från Esrange skulle egentligen skett i mitten av april i år men på grund av tekniska problem med raketen fick den flyttas fram och ska i stället ske nu inom kort.

Söker svaret i rymden

– Det känns helt fantastiskt att få möjligheten att testa något som vi funderat på sedan upptäckten att förökningen hos blåstång verkar påverkas av månens dragningskraft, säger Lena Kautsky, på Stockholms universitets hemsida.