Sillbeståndet nära halverat – experter vill se fiskestopp

Strömmingsbeståndet i Östersjön blir allt svagare enligt undersökningar från Internationella Havsforskningsrådet (Ices). Vissa forskare vill nu se att fisket nära halveras medan andra vill ha totalstopp av trålning.

sill-stromming-bestand-ostersjon
Det låga beståndet kan riskera att gå under hållbarhetsgränsen.

Det Internationella Havsforskningsrådet Ices publicerar löpande råd om fiskekvoter. Under onsdagen kom fingervisningen för Östersjön. Enligt de mätningar som gjorts ligger sillen och strömmingen nu på nivåer antingen på eller under det som anses vara hållbart. Under de senaste fem åren uppskattar experterna att strömmingen minskat med en tredjedel i Bottniska viken.

I bedömningsorganet sitter forskare från alla medlemsländer och därmed även från Sverige. De svenska forskarna har hävdat att man bör följa förvaltningsplanen om att stoppa fisket ifall det är mer än fem procents risk att ett artbestånd kommer under hållbarhetsgränsen.

– Jag tycker att man borde ha följt förvaltningsplanen och satt strömmingsfisket till noll, säger Joakim Hjelm, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som sitter i Ices, till Dagens Nyheter.

Från fiskebranschen var rapporten från Ices väntad. Man har inte mycket att anmärka gällande de rekommendationer som organet har gett.

– I Bottenhavet gjordes ju en tokhöjning för tre år sen och nu är det tillbaka på rimligare nivåer. I Centrala Östersjön ser våra medlemmar ett bra sillfiske numera, efter de senaste årens sänkningar, men forskningen ligger kanske lite efter så kvoten var väntad även där, säger Anton Paulrud, vd för Pelagikerna till tidningen.

Än så länge är det endast ett rådgivande som har getts ut. Hur stora kvoterna i Östersjön faktiskt blir bestäms av EU:s fiskeministrar först i oktober.

Många har läst

Populära båttester

Skippo Upptäcker

Båtliv på höst och vinter

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö