Här attackerar drönarbåten det ryska fartyget – se klippet

Ett hårt slag mot Rysslands Svartahavsflotta enligt experter. Ukrainas obemannade vattendrönare kan ha oskadliggjort ett ryskt landstigningsfartyg som befunnit sig på hemmavatten.

Under de senaste dagarna har ett videoklipp från Svarta havet cirkulerat i olika medier. På filmen kan man se stäven på ett mindre obemannat fartyg som styr mot ett stort landstigningsfartyg.

Den obemannade farkoster kommer närmre och precis innan den träffar skrovsidan på sitt mål bryts bilden och klippet tar slut.

Enligt ukrainska myndigheter har man lyckats oskadliggöra det ryska örlogsfartyget Olenegorskyj Gornjak. Efter attacken har det skadade och kraftigt lutande landstigningsfartyget setts bogseras in i den ryska staden Novorossijsk.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är attacken en stor framgång för den ukrainska sidan.

– Man lyckas träffa ett fartyg nästan 70 mil från ukrainskt territorium, det är en avsevärd sträcka. Då finns det även andra baser ukrainarna kan nå, säger Joakim Paasikivi till Dagens Nyheter.

Från rysk sida förnekar man att skeppet blivit skadat. Istället hävdar rysk militärledning att drönaren oskadliggjorts och sänkts innan den träffat skrovsidan.

Trots att man inte kan se drönaren köra in i fartyget och trots att bilderna inte verifierats är det enligt Paasikivi sannolikt att Ukraina lyckats göra skada.

Läs även:
Obemannade vattenskotrar – Ukrainas effektiva vapen mot ryssen
Rysslands nyaste fregatt brinner efter ukrainsk missilattack
Militären efterlyser tips om misstänkta ubåtar

Befann sig på ryskt vatten

Olenegorskyj Gornjak är en del av Rysslands Svartahavsflotta som under hela kriget varit ett stort hot mot Ukraina. Här ingår förutom det nu skadade skeppet enligt experter över 40 andra fartyg varav cirka 5 är ubåtar som används för att skjuta robotmissiler mot ukrainska mål.

Staden Novorossijsk ligger i Ryssland tvärs över från Krimhalvön vilket visar att Ukraina är kapabla till att utföra obemannade operationer mot mål på längre avstånd.

– Detta kan tyda på att man från ukrainsk sida ökar drönarproduktionen både till sjöss och i luften, vilket också är en uttalad ukrainsk ambition, säger Joakim Paasikivi till tidningen.

Många har läst

Populära båttester

Skippo Upptäcker

Båtliv på höst och vinter

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö