Viktigt att snabbt agera rätt vid en grundsmäll

Att gå på grund kan tyckas vara klantigt, pinsamt, onödigt, dyrt och förargligt. Men det är också del av båtlivet. Så här agerar du när fan har varit framme.

Grundsmäll-Sjöassistans-Inledning-2
Personskada? Ring 112 och gör som de säger. Punkt! Om inte så finns det lite utrymme för egna initiativ. Läs om hur man bör agera vid en grundsmäll.

Personskada? Ring 112 och gör som de säger. Punkt! Om inte så finns det lite utrymme för egna initiativ. Först och främst ska motorn slås av och om möjligt seglen tas ner. Att fortsätta köra/segla kan orsaka allvarliga skador på propellern, drevet eller motorn. Dessutom kan det förvärra skador på skrovet, vilket i värsta fall kan leda till vatteninträngning.

Tre djupa andetag…

När grundsmällen är ett faktum så är troligtvis stämningen ombord uppskruvad och kanske rent av panikartad. Då gäller det att ta några djupa andetag. Ett misstag leder ofta till ett annat.

Grundsmäll-Sjöassistans-inledning
När grundsmällen är ett faktum gäller det att ta några djupa andetag. Ett misstag ofta leder till ett annat.

Kontrollera skador

Nästa steg är att kontrollera om båten tar in vatten. Titta i motorrum, kölsvin och runt genomföringar. Om båten verkar vara tät, är nästa steg att inspektera rodret och propellern (om möjligt), samt fundera över hur hårt grundstötningen var.

Tänk ett varv extra

Om båten sitter hårt på grund kan det vara farligt att försöka köra loss den. Du riskerar att göra skadorna värre eller fastna ännu djupare. Använd istället en båtshake eller paddel för att se om du kan lossa försiktigt, alternativt be passagerare att förflytta sig för att fördela vikten bättre. Bättre än att vifta till sig första bästa båt för bogsering är att försäkra sig om att båten över huvud taget kommer att flyta när den frigjorts från grundet.

Kontakta Sjöassistans

Om du är det minsta osäker på om båten är skadad, eller inte lyckas ta dig loss själv, är det läge att ringa hjälp. Sjöassistans erbjuder professionell hjälp vid grundstötning och andra nödsituationer till sjöss. De har jour dygnet runt och kan snabbt skicka ut en assistansbåt till din position. Riskera inte att förvärra läget med oövertänkta åtgärder. Det kan bli dyrt. Speciellt om försäkringsbolaget anser att du varit oaktsam.

Kör försiktigt

Om grundsmällen inte är värre än att du kan ta dig loss utan risk att förvärra läget kan du eventuellt fortsätta resan. Vid grundsmällar med motorbåt har ofta propellern, propelleraxeln och/eller skäddan som tagit stryk. Om så är fallet kan man köra försiktigt till närmaste hamn för vidare hjälp med reparationer. Lyssna efter missljud, avbryt och be om bogsering om du bedömer att mot, drev och/eller propeller har tagit för mycket stryk. Likaså kan en skev propelleraxel och dess vibrationer förvärra skadorna på motorn.

Rapportera och dokumentera

Om grundstötningen orsakat skador ska du rapportera händelsen till ditt försäkringsbolag. Ta gärna bilder på platsen och på eventuella skador. Är du osäker, kontakta Sjöassistans som är uppkopplade till flertalet försäkringsbolag och kan då både assistera praktiskt men även se exakt vad just din båtförsäkring täcker och säkerställa att du får rätt hjälp och att du slipper onödiga kostnader.

Förebygg framtida grundstötningar

Lär dig av händelsen. Använd sjökort, GPS och ekolod i kombination, håll noggrann utkik efter grundområden, och anpassa farten i okända vatten. En utbildning i navigation är förstås också en god investering.