Försvarsmakten visar: Så går en ubåtsjakt i skärgården till

Ett konstant samspel mellan olika enheter och ständigt svåra avväganden. Det är vad besättningen på HMS Ulvön fått öva på under Marinövning höst 2024. I ett klipp från Försvarsmakten får vi ta rygg på hur en ubåtsjakt i skärgården går till.

HMS-Ulvön-minröjning
Ulvön under en minröjningsinasts i Estland. Foto: Försvarsmakten

I en orolig omvärld gäller det att det svenska försvaret är i högtrim. Deras första och kanske viktigaste försvarslinjer är våra många skärgårdar. Ställen där det gäller att skydda sig mot hot ovanför som under ytan.

Under den årliga Marinövning höst som nyligen genomförts övade över 800 soldater i Blekinge skärgård på att avvärja hot från främmande makt under ytan.

Övningen ska ge färdighet att i samspel mellan flera fartyg lokalisera och neutralisera ett potentiellt hot.

– Vi bedriver ubåtsjakt med ett överlagrat lufthot som består av flygplan, helikoptrar och UAV:er. Våran motståndare i det här momentet är ett ubåtsjaktsmål som åker runt på en predikterad bana, säger Mattias Hagberg, fartygschef på HMS Ulvön och fortsätter:

– Vi samverkar mellan aktiva och passiva enheter. De aktiva enheterna Ulvön men även tyska minjakter är med och en spanbåt som har den passiva spaningen.

Det gäller att de olika enheterna är i komplett samspel för att lyckas med uppgiften. Spanbåten upptäcker målet och leder därefter in de aktiva enheterna som lokaliserar, detekterar och sedan går in för anfall.

Förutom samspel mellan de olika enheterna krävs och viktiga avväganden med tanke på de överhängande hoten från luften.

– De största utmaningarna när vi jobbar i flera dimensioner är valen vi måste göra. Kommer det akuta hotet just nu från luften måste vi agera på ett sätt. Har vi kontakt med undervattensmålet måste vi agera på ett annat sätt för att inte tappa den möjligheten.

Foto: Jimmie Adamsson och Per Smith/Försvarsmakten

Många har läst

Populära båttester

Skippo Upptäcker

Båtliv på höst och vinter

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö