Båtregistret är tillbaka
Båtregistret är tillbaka och ett båtkörkort kommer att införas. Det fick socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister igenom i Riksdagen på försommaren. Om vi kommer till makten i höstens val kommer beslutet att rivas upp. Det lovar de borgliga.
Erling Matz
Den transportpolitiska propositionen röstades igenom i Riksdagen på försommaren. Bakom stod socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. I propositionen fanns förslag om att ett båtregister ska återinföras och att obligatoriskt båtkörkort ska tas fram. Nu är det alltså bestämt. Det blir ett båtregister. Det blir ett båtkörkort. Riktigt hur det kommer att genomföras och se ut är dock ännu oklart. Båtkörkortet ska utredas.
”Det är ett första steg att få ordning på alla de båtar som finns i vårt land”, sa infrastrukturminister Ulrica Messing i under en debatt i radions Studio 1. Vari den nuvarande oordningen består i framgick emellertid inte.
Åsikterna om varför ett register ska återinföras är skiftande och delvis motsägelsefulla. Trafikpolitiska propositionen hävdar att syftet är att minska antalet båtstölder och att göra det lättare för polisen att hitta stulna båtar. Att förra registret, åren 1988-1993, inte hade den effekten tar man uppenbarligen inte hänsyn till.
Ett annat argument framfördes av riksdagsman Claes-Göran Brandin, socialdemokrat från Göteborg under debatten i Studio 1: ”Lika väl som vi har bilar registrerade kan det väl inte vara fel att ha båtar registrerade”. Samma sak sa något överraskande Lars Vieweg. Han är chef för Sjöfartsverkets avdelning för sjöfart och samhälle. Mot det argumentet kan väl sägas att syftet med ett register kan väl aldrig vara att det finns andra register. Man måste väl på ett trovärdigt sätt kunna visa nyttan av ett register innan det genomförs.
Att ett båtregister är första steget mot en båtskatt förnekas emellertid bestämt från kanslihus och andra ledande socialdemokrater. Den som läser de motioner som kom in i anslutning till den transportpolitiska propositionen får en annan uppfattning. Samtliga socialdemokratiska motioner talar om att ett register är en förutsättning för en båtskatt. Hillevi Larsson och Britt-Marie Lindkvist (s) formulerar det mer rakt på sak: ”En båtskatt skulle ge välbehövliga inkomster till staten.” De två påstår också att båttrafiken (och deras motion handlar alltså om fritidsbåtar) orsakar ”större föroreningar”.
över huvud taget är det nyttigt att läsa vad våra valda ombud påstår i sina motioner. Om jag som journalist var lika ovederhäftig och dåligt påläst och uttryckte mig lika kategoriskt om saker som uppenbart är fel borde jag förläggas med yttrandeförbud. Läs motionerna på internet!
Vad gäller båtkörkort gav Kryssarklubbens ordförande Solgerd Björn-Rasmussen en redogörelse av klubbens inställning i samma radiodebatt. Körkort för den som framför en båt som kan gå i över tjugo knop. Och åldersgräns på sexton år för samma typ av båtar.
Men hur körkortet ska utformas ska alltså utredas. Förhoppningsvis inte av riksdagsman Claes-Göran Brandin (s), han sitter i Trafikutskottet. I Studio 1 ansåg han sig ha en klar bild av livet till sjöss och om behov av ett båtkörkort. Som exempel berättade han om att den tragiska olycka som skedde ute vid Tistlarna i början av juni. Den berodde enligt Brandin på att ”man helt vansinneskört.” Och att sådana ”över huvud taget inte ska vistas ute på sjön”. Ett häpnadsväckande påstående med tanke på att ingen (inte ens polisen) vid den tiden visste hur olyckan gått till. Men det bekymrade uppenbarligen inte riksdagsmanen Brandin, som själv naturligtvis inte har båt.
Brandin kunde i slutet av Studio 1 lova: ”Vi skall inte genomföra någon båtskatt utan det är en registeravgift. Vi kommer absolut inte genomföra en båtskatt det kan jag lova alla båtägare.” Om någon lyssnare (väljare) kände sig trygg av Brandins löfte är det bara att beklaga. Sådana löften saknar självklart all betydelse och är bara genanta för löftesgivaren.
Erling Matz
Lyssna på Studio 1 på Kryssarklubbens hemsida: www.sxk.se
Läs motionerna på: https://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3120&doktyp=betankande&bet=2005/06:TU5
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får verkligen vad du betalar för….
-
Skippo kunskap
Digital switch – alla funktioner i en skärm
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när ett proffs…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Bygga styrkonsol – expertens bästa tips gällande form och funktion
Del 7. Hur bygger man en bra styrkonsol? Vad är viktigt att tänka på vid utformningen? Hur undviker man de klassiska fallgroparna?…
-
Skippo kunskap
Vi monterar ny avbärarlist på en gammal båt
Del 6. Det finns såväl mjuka varianter som hårda och i detta fall väljer vi det senare. Oavsett val så gör en…
-
Skippo kunskap
Renovering – konsten att plocka upp båtprojekt efter en tappad sug
Del 5. Stålkvinnor och dito män med oceaner av tid kan scrolla vidare. Här handlar det om hur vi andra kan tappa…
-
Laga sprickor och repor i båtens gelcoat – och måla om skrov och däck
Del 4. Rubriken ovan sammanfattar precis vad detta avsnitt handlar om. En delsträcka i renoveringen där grundarbetet är helt avgörande och där…
-
Skippo kunskap
Renovering – ut med allt vad fukt och vatten heter!
Del 3. Båtar och vatten hör som bekant ihop – så länge det senare håller sig på utsidan. Här ska vikt sparas…
-
Skippo kunskap
Renovering – båten strippas för att byggas ihop på nytt
Del 2. Ut med det gamla. In med det nya. Däremellan ska här minsann lagas plastskador, sprickor och skavanker. Inga tid att…