Ormbett på båtsemestern – viktigt att agera fort och rätt
Ormbett på fastlandet är en sak. Ormbett i ytterskärgården, där risken är som störst och där avståndet till hjälpen är som längst, är en annan. Så här agerar du om det händer.

Året var 1996 när det skedde senast – att en människa dog av ett huggormsbett. Exakt hur och varför är oklart. Däremot vet vi att huggormsbett kan vara traumatiskt och att cirka 250-300 personer vårdas på sjukhus varje år på grund av detta. Reaktionen efter ett bett varierar kraftigt beroende på mängden injicerat gift.
Symptom kan utebli
I 25-30 procent av fallen uteblir symtom, vilket beror på att inget gift sprutats in. Vanligen ser man två små bettmärken med 6-9 millimeters mellanrum.
Många tänkbara symptom
Om en huggorm injicerar gift medför det i de flesta fall smärta och senare en blåaktig svullnad kring bettet. I allvarliga fall kan man redan tidigt bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående och kräkningar, diarré, buksmärtor, andningssvårigheter, blodtrycksfall, hjärtpåverkan och sänkt medvetandegrad.
Svullnaden och missfärgningen kan spridas och omfatta hela den bitna kroppsdelen och också delar av bålen. I regel klingar svullnaden av inom ett par veckor men kvarstående eller återkommande besvär kan förekomma.
Ormrikt i skärgården
Som båtmänniska bör har man extra stor anledning att se upp för huggormar av två starka skäl. Inte minst om man rör sig i ytterskärgårdarna där avståndet till sjukvård och serum är långt. Men också för att huggormsbeståndet är extra rikligt i Stockholms skärgård. Här finns det rikligt med föda men få naturliga fiender.
Ta det lugnt
Men vad göra när ormbettet är ett faktum? Först och främst gäller det att vila och hålla den bitna kroppsdelen stilla, helst i högläge. Försök lugna den bitne.
Bort med fingrarna
– Viktigt är också att, tvärt om mot vad många tror, lämna bettstället helt i fred. Sedan bör alla som blivit huggormsbitna observeras på sjukhus. Tveka inte att ringa 112 om allmäntillståndet försämras, säger Lovisa Östberg, apotekare på Giftinformationscentralen.
Inledningsbilden föreställer en huggorm fotad sommaren 2020. Foto: Wikipedia.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…