Ormbett på båtsemestern – viktigt att agera fort och rätt
Ormbett på fastlandet är en sak. Ormbett i ytterskärgården, där risken är som störst och där avståndet till hjälpen är som längst, är en annan. Så här agerar du om det händer.
Året var 1996 när det skedde senast – att en människa dog av ett huggormsbett. Exakt hur och varför är oklart. Däremot vet vi att huggormsbett kan vara traumatiskt och att cirka 250-300 personer vårdas på sjukhus varje år på grund av detta. Reaktionen efter ett bett varierar kraftigt beroende på mängden injicerat gift.
Symptom kan utebli
I 25-30 procent av fallen uteblir symtom, vilket beror på att inget gift sprutats in. Vanligen ser man två små bettmärken med 6-9 millimeters mellanrum.
Många tänkbara symptom
Om en huggorm injicerar gift medför det i de flesta fall smärta och senare en blåaktig svullnad kring bettet. I allvarliga fall kan man redan tidigt bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående och kräkningar, diarré, buksmärtor, andningssvårigheter, blodtrycksfall, hjärtpåverkan och sänkt medvetandegrad.
Svullnaden och missfärgningen kan spridas och omfatta hela den bitna kroppsdelen och också delar av bålen. I regel klingar svullnaden av inom ett par veckor men kvarstående eller återkommande besvär kan förekomma.
Ormrikt i skärgården
Som båtmänniska bör har man extra stor anledning att se upp för huggormar av två starka skäl. Inte minst om man rör sig i ytterskärgårdarna där avståndet till sjukvård och serum är långt. Men också för att huggormsbeståndet är extra rikligt i Stockholms skärgård. Här finns det rikligt med föda men få naturliga fiender.
Ta det lugnt
Men vad göra när ormbettet är ett faktum? Först och främst gäller det att vila och hålla den bitna kroppsdelen stilla, helst i högläge. Försök lugna den bitne.
Bort med fingrarna
– Viktigt är också att, tvärt om mot vad många tror, lämna bettstället helt i fred. Sedan bör alla som blivit huggormsbitna observeras på sjukhus. Tveka inte att ringa 112 om allmäntillståndet försämras, säger Lovisa Östberg, apotekare på Giftinformationscentralen.
Inledningsbilden föreställer en huggorm fotad sommaren 2020. Foto: Wikipedia.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Del 7 av 7: Utombordarskolan – propellerns mysterier!
Det finns mycket att vinna på att ha koll på sin propeller. Här reder vi ut hur man väljer, servar och lagar sin…
-
Del 6 av 7: Utombordarskolan – så byter du oljefilter!
Att byta oljefilter är lätt – det gäller bara att göra rätt. Lasse Eriksson, skadereglerare på Svenska Sjö visar vägen. Att byta…
-
Del 5 av 7: Så byter du olja i utombordaren – enkel men viktig service
Det ska göras varje år och det är inte svårare än att vem som helst klarar av det på egen hand. Lasse…
-
Del 4 av 7: Så byter du olja i drevet!
Att byta olja i drevet varje år är viktigt av fler anledningar än den uppenbara. Lasse Eriksson, skadereglerare på Svenska Sjö visar…
-
Del 3 av 7: Motorreparation – rätt och fel efter en grundsmäll!
Att köra på grund är olyckligt och än värre kan det bli om du agerar fel. Så avgör du om du kan…
-
Del 2 av 7: Så byter du bränslefilter på utombordaren!
50-80 kronor och 20 minuters jobb. Det är vad det kostar att undvika den vanligaste anledningen till driftstörningar till sjöss. Motormecken Lasse…
-
Del 1 av 7: Så enkelt byter du anoder på utombordaren!
Det finns anoder som du med fördel låter en fackman byta. Men vissa klarar man att byta själv. Lasse Eriksson, skadereglerare på…