Har du koll på reglerna för din hund bland kobbar och skär?
Hunden – om den så är familjens allra käraste besättningsmedlem – måste den för naturens-, djurens- och omgivningens skull hållas kopplad bland kobbar och skär. Inte minst under våren.

En självklar del av båtlivet och tillvaron bland kobbar och skär – det må vara. Men det betyder inte att alla blir lika charmade av ditt håriga, nyfikna och genomsnälla yrväder till hund. Speciellt stört blir det vilda djurlivet på våren vilket är värt att tänka på.
Koppeltvång ända till hösten
I Sverige gäller generellt koppeltvång under perioden 1 mars till 20 augusti, enligt §16 i jaktförordningen. Det är dock inte ett krav på koppel i sig – hunden får vara lös så länge den är under omedelbar kontroll. Men vad det betyder i praktiken är svårt att definiera, och i skärgården blir gränsdragningen ännu svårare.
Det är lätt att tro att en kal kobbe eller klippa är tomt på liv. Men i själva verket är skärgården ett viktigt ekosystem, särskilt under vår och sommar. Här häckar många fågelarter, och även säl kan vistas nära stränderna. En nyfiken hund kan snabbt skrämma iväg häckande fåglar eller störa vilande djur – ofta utan att hundägaren ens märker det.
Tänk på att din störtsköna och håriga familjemedlem inte är lika charmig för alla där ute bland kobbar och skär. Foto Skärgårdsstiftelsen.
Därför har många kommuner och länsstyrelser infört lokala föreskrifter och tillfälliga koppeltvång i vissa områden i skärgården – ibland året runt, ibland säsongsvis. I nationalparker och naturreservat är det ofta strikt koppeltvång, oavsett säsong.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…