Fascinerande fyrar - dessa är extra värda ett besök

Sveriges kuster är hem till många historiska fyrar som guidar sjöfarare genom farleder och erbjuder enastående naturupplevelser. Nedan listar vi några som är extra värda ett besök!

Gotland – Fårö fyr

Fårö fyr är en av Gotlands charmigaste fyrar. Belägen på den nordvästra delen av ön, erbjuder denna fyr en perfekt kombination av historisk arkitektur och naturskönhet. Fyren byggdes 1847 och är en viktig navigationspunkt i Östersjön. Den omgivande naturen med sina karga klippor och pittoreska landskap gör detta till en utmärkt plats att besöka för seglare och naturälskare.

Bild: Wikipedia

Svenska Högarna – Heidenstamfyren

Svenska Högarna är en isolerad fyrplats i Stockholms ytterskärgård. Byggd 1874, är denna fyr en av de mest avlägsna i skärgården, vilket ger en unik känsla av ensamhet och storslagen natur. Med sina vita och röda ränder är fyren inte bara en viktig vägvisare utan också ett fantastiskt fotomotiv. Området runt Svenska Högarna är känt för sin rika flora och fauna, vilket gör det till ett utmärkt mål för naturentusiaster.

Bild: Wikipedia

Öja – Landsort fyr

Landsorts fyr på Öja är Sveriges äldsta fyr, byggd 1689. Belägen på Södertörns sydligaste spets, erbjuder denna fyr en fängslande historisk upplevelse. Den 42 meter höga fyren, med sina karakteristiska svarta och vita färger, är en imponerande syn. Norrhamnen, nära fyren, är en pittoresk hamn som erbjuder en trygg ankringsplats för seglare som vill utforska den historiska fyren och det charmiga fiskeläget.

Bild: Wikipedia

Pater Noster

Pater Noster är en av de mest ikoniska fyrarna på den svenska västkusten. Belägen på Hamneskär, strax utanför Marstrand, byggdes denna imponerande järnfyr 1868. Den har restaurerats och fungerar nu som en unik besöksdestination. Fyren erbjuder fantastisk utsikt över Skagerrak och en känsla av historisk maritim atmosfär. Pater Noster är ett måste för dem som vill uppleva den råa skönheten i västkustens skärgård.

Bild: Wikipedia

Örskärs fyr- Rosängsskaten

Örskärs fyr, belägen på ön Örskär norr om Gräsö i norra Uppland, är en av Sveriges högst belägna fyrar. Byggd 1738, erbjuder fyren en storslagen utsikt över Ålands hav. Området kring Rosängsskaten är känt för sitt rika fågelliv och sin vackra natur, vilket gör det till ett utmärkt besöksmål för fågelskådare och naturälskare. Örskärs fyr och dess omgivningar erbjuder en unik blandning av historia och naturupplevelser.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö