Fascinerande fyrar - dessa är extra värda ett besök
Sveriges kuster är hem till många historiska fyrar som guidar sjöfarare genom farleder och erbjuder enastående naturupplevelser. Nedan listar vi några som är extra värda ett besök!
Gotland – Fårö fyr
Fårö fyr är en av Gotlands charmigaste fyrar. Belägen på den nordvästra delen av ön, erbjuder denna fyr en perfekt kombination av historisk arkitektur och naturskönhet. Fyren byggdes 1847 och är en viktig navigationspunkt i Östersjön. Den omgivande naturen med sina karga klippor och pittoreska landskap gör detta till en utmärkt plats att besöka för seglare och naturälskare.
Svenska Högarna – Heidenstamfyren
Svenska Högarna är en isolerad fyrplats i Stockholms ytterskärgård. Byggd 1874, är denna fyr en av de mest avlägsna i skärgården, vilket ger en unik känsla av ensamhet och storslagen natur. Med sina vita och röda ränder är fyren inte bara en viktig vägvisare utan också ett fantastiskt fotomotiv. Området runt Svenska Högarna är känt för sin rika flora och fauna, vilket gör det till ett utmärkt mål för naturentusiaster.
Öja – Landsort fyr
Landsorts fyr på Öja är Sveriges äldsta fyr, byggd 1689. Belägen på Södertörns sydligaste spets, erbjuder denna fyr en fängslande historisk upplevelse. Den 42 meter höga fyren, med sina karakteristiska svarta och vita färger, är en imponerande syn. Norrhamnen, nära fyren, är en pittoresk hamn som erbjuder en trygg ankringsplats för seglare som vill utforska den historiska fyren och det charmiga fiskeläget.
Pater Noster
Pater Noster är en av de mest ikoniska fyrarna på den svenska västkusten. Belägen på Hamneskär, strax utanför Marstrand, byggdes denna imponerande järnfyr 1868. Den har restaurerats och fungerar nu som en unik besöksdestination. Fyren erbjuder fantastisk utsikt över Skagerrak och en känsla av historisk maritim atmosfär. Pater Noster är ett måste för dem som vill uppleva den råa skönheten i västkustens skärgård.
Örskärs fyr- Rosängsskaten
Örskärs fyr, belägen på ön Örskär norr om Gräsö i norra Uppland, är en av Sveriges högst belägna fyrar. Byggd 1738, erbjuder fyren en storslagen utsikt över Ålands hav. Området kring Rosängsskaten är känt för sitt rika fågelliv och sin vackra natur, vilket gör det till ett utmärkt besöksmål för fågelskådare och naturälskare. Örskärs fyr och dess omgivningar erbjuder en unik blandning av historia och naturupplevelser.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får verkligen vad du betalar för….
-
Skippo kunskap
Digital switch – alla funktioner i en skärm
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när ett proffs…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Bygga styrkonsol – expertens bästa tips gällande form och funktion
Del 7. Hur bygger man en bra styrkonsol? Vad är viktigt att tänka på vid utformningen? Hur undviker man de klassiska fallgroparna?…
-
Skippo kunskap
Vi monterar ny avbärarlist på en gammal båt
Del 6. Det finns såväl mjuka varianter som hårda och i detta fall väljer vi det senare. Oavsett val så gör en…
-
Skippo kunskap
Renovering – konsten att plocka upp båtprojekt efter en tappad sug
Del 5. Stålkvinnor och dito män med oceaner av tid kan scrolla vidare. Här handlar det om hur vi andra kan tappa…
-
Laga sprickor och repor i båtens gelcoat – och måla om skrov och däck
Del 4. Rubriken ovan sammanfattar precis vad detta avsnitt handlar om. En delsträcka i renoveringen där grundarbetet är helt avgörande och där…
-
Skippo kunskap
Renovering – ut med allt vad fukt och vatten heter!
Del 3. Båtar och vatten hör som bekant ihop – så länge det senare håller sig på utsidan. Här ska vikt sparas…
-
Skippo kunskap
Renovering – båten strippas för att byggas ihop på nytt
Del 2. Ut med det gamla. In med det nya. Däremellan ska här minsann lagas plastskador, sprickor och skavanker. Inga tid att…