Måseskärs anrika fyr räddad och renoverad till nyskick
I helgen var det återinvigning av Måseskärs fyr som har genomgått en omfattande renovering. Detta efter att ha varit ifrågasatt och rivningshotad.
I helgen var det dags för återinvigning av fyren och närmare 200 personer samlades på den lilla ön för att lyssna på olika talare som berättade både om projektet, Sjöfartsverkets fyrar, Måseskärs historia och om hur det var att leva på ön förr.
Se också:
Sveriges fyrar går mot ljusare tider
Nära att rivas
Att renoveringen skulle genomföras var dock alls ingen självklarhet. Speciellt inte för 15 år sedan då Sjöfartsverket deklarerade att de inte längre ville ta hand om Sveriges klassiska fyrar. Det var till och med tal om att många av de klassiska sjömärkena skulle rivas. Eller som en av de drivande i den planerade avvecklingen deklarerade:
– Fyrarna behövs inte längre. Vi har undersökt och det har visat sig att behovet av dem för handelssjöfart har avtagit.
Räddades av entusiaster
Där och då handlade det i ett första steg om 18 stycken fyrar, bland andra klassiska Måseskär utanför Orust och Huvudskär i Haninge som låg i farozonen.
Planerna fick dock hårt kritik, bland annat från Svenska Fyrsällskapet som menade att det skulle vara att göra våld på unika kulturminnen.
Eller som sällskapets grundare och förste ordförande uttryckte det:
– Det är ynkligt, vi vårdar och bevarar massor av kyrkor och slott i Sverige, men inga fyrar, säger ordförande Esbjörn Hillberg.
Oviss tillvaro
Fyrarnas framtid var sedan oviss länge och väl tills man till slut gjorde en helomvändning och idag är Måseskär med flera fyrplatser klassade som byggnadsminnen.
Måseskär är en av åtta fyrplatser i Sverige som kommer att bli statligt byggnadsminne. Men det betyder inte att 1800-tals fyrens framtid är säkrad.
Se videon om Måseskär som anrik fyrplats och som fågelområde.
Starkare än någonsin
Lördagen den 27 maj 2023 var med andra ord en triumfens dag för anrika Måseskärs fyr som nu är rustad att klara många stormiga nätter framöver.
Fakta om Måseskärs fyr:
Fyren på Måseskär är en Heidenstamfyr eller heidenstammare som den också kallas. Namnet har den fått av konstruktören Gustav von Heidenstam, som förutom att konstruera fyrar, också hade uppdraget att utveckla ett fyrsystem längs svenska kusten.
Fyrplatsen anlades 1865. Den 13 meter höga fyren, som är en så kallad Heidenstamsfyr, är en av de tidigaste i sitt slag samt den första av den fyrtypen att uppföras på västkusten.
Fyrtornet består av ett rör av järn som stagas upp av kryssbalkar och vajrar. Fyren är målad i rött och vitt.
Höjd 21,7 meter.
Foto: Wikipedia