Polerskolan: Maxa gelcoatens glans med båtpolish
Efter att du fått bukt med all oxid är det dags för den sista och mest belönande delen i en båtpolering: att lägga på polish med en fri-oscillerande maskin. I den åttonde delen av Polerskolan visar vi hur du maxar glansen i båtens gelcoat.
Efter flera steg av att polera båten med våtslipning, rubbing och roterande maskin kanske den ser bra ut. Men vill du ha det där lilla extra – den där djupa, jämna glansen utan slöjor eller halvcirklar i solljus – då är det polish som gäller.
– Det ser ju redan bra ut efter rubbing, men med polish tar du bort de sista hologrammen och lyfter fram färg och djup på riktigt, säger Mathias.
Polish tar bort hologram och ger djup i färgen
Polerrosor – de där halvcirkelformade slöjorna som uppstår efter roterande maskin – försvinner med polish. Du får en spegelblank finish och framför allt: en färg som ser levande ut igen, inte bara blank.
– Det är nu det händer. Man ser att båten inte bara är ren – den är riktigt snygg. Det blir stor skillnad, särskilt på färgade skrov, säger Mathias Uddfors.
Tejpknepet – se skillnaden
Innan du börjar, maskera upp ett litet område. När du är klar – dra av tejpen.
– Det är nästan det bästa på hela jobbet. Att dra tejpen och se kontrasterna, säger Alfred.
På samma skrov testades tidigare olika metoder: enbart rubbing, rubbing + polish, och full kedja med våtslip. Det är tydligt: ju mer grundjobb du gör, desto bättre slutresultat.
– Den ser glansig ut där vi bara kört rubbing, men färgen är ljusare, nästan gråblå. Med polish och slipning får du tillbaka djupet, säger Mathias.
Nästa avsnitt: Så vaxar du båten – få glans som håller hela säsongen
Nu när gelcoaten är polerad och fri från hologram är det dags att skydda ytan. I nästa avsnitt visar vi hur du vaxar båten på rätt sätt, vilken typ av vax som passar och hur du gör jobbet både effektivt och hållbart.