Moderna funktioner i gamla instrument – Raymarines expert tipsar
Att uppdatera sina gamla instrument med moderna funktioner är en snabb och ekonomisk väg till enklare, roligare och mer fartfylld segling.
Segling blir allt mer datadrivet och med några få undantag har de som lyckas prestera jämnast oftast hjälp av teknologi. Något som är särskilt påtagligt inom havskappseglingen där små fel och fartförluster kan få stora konsekvenser och kosta mycket tid.
Inför Skippos gemensamma med Svenska Sjö mot Gotland Runt tog vi kontakt med experterna på Raymarine för att se vad som skulle kunna passa just oss, vår båt och våra avsikter. Det vill säga funktioner som förenklar och förgyller för såväl semester- som kappseglaren.
Med bakåtkompatibilitet behöver det inte kosta skjortan
På de flesta segelbåtar sitter det någon form av fart- och/eller vindgivare. Vissa har sett bättre dagar, andra är som nya. Ett vanligt motstånd bland segelbåtsägare för att uppdatera de system som redan sitter på båten är rädslan att allt behöver bytas.
Andra har också läst:
Men det är nödvändigtvis inte fallet.
– Speciellt bra med de system som vi kommer att installera på Elan 310:an är att de är bakåtkompatibla med de lite äldre ST60 instrumenten som sitter i båten sedan tidigare, säger Anton Östlund, försäljningschef på Raymarine.
Groundbreaker utrustades med en så kallad ”Axiom+”-skärm, det vill säga vad de allra flesta skulle kalla för en plotter. Med denna skärm kommer dock så mycket mer än bara kartor.
Från Axiom-skärmen kan man till exempel, med hjälp av lite inställningar så som båtens kryssvinklar, få in laylines för att lätt få reda på när det är dags att göra nästa stagvändning för att klara ett grund eller under en kappsegling nästa rundningsmärke.
Serie: Drömmen om Gotland Runt
-
Segla Gotland Runt med oss – tävla om en plats i besättningen!
Tillsammans med Svenska Sjö Båtförsäkringar söker vi revansch på Gotland Runt. Men innan dess behöver Team Groundbreaker hitta sin sjätte besättningsmedlem – så…
-
Nu börjar resan mot Gotland Runt – revanschen!
Med fem månader till start och lärdomar från fjolårets nederlag ställer vi in siktet på revansch i Gotland Runt 2025. Vår resa…
-
Skippo kunskap
Få rätsida på elen ombord – elektrikern ger sina bästa tips
Ett elfel kan snabbt sätta stopp för semester eller andra planer ombord på båten. För att få rätsida på problemen i Elan…
Smarta funktioner som gör det lätt att segla bättre
Eftersom Elan 310:an gjorts redo för ett Gotland Runt valde vi att även installera en ”Alpha”-skärm. Ett slags seglingsinstrument som tar all data från logg, vind, och polartabeller för att ge tydliga indikationer när båten seglas till sin fulla potential.
Men nu tänker säkert ni: ”alla går inte runt med en polartabell i bakfickan”.
Helt rätt, och det har även Raymarine tänkt på. Därför har man tagit hjälp av flera av de stora segelbåtsvarven för att kunna erbjuda förinställda tabeller till flera hundratals båtar. Polardiagrammen i sig visar vad som är båtens i teorin optimala fart vid olika vindstyrkor och riktningar.
Men är inte detta mest för bara kappseglare?
– Definitivt inte! Vårt nya Alpha-instrument är utvecklat speciellt för seglare och passar oavsett om man är aktiv i regattor eller om man familjeseglar. Där finns funktioner som den så kallade SailPoint som ger en väldigt visuell bild över hur man bör styra för att hålla rätt fart, kurs och vindvinkel för att nå nästa waypoint eller det uppsatta målet.
Håll utkik på Skippo.se för en genomgång i hur de nya instrumenten kopplas samman med de gamla!
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Förvandlingen av Claes Boston Whaler: Var båten ett fynd eller ett fiasko?
Del 17. Renoveringen av Claes Boston Whaler från 80-talet i serien Fynd eller fiasko har krävt blod, svett och nästan skilsmässa. Men…
-
Klassisk motorbåt får ny utombordare: Det här ska man tänka på
Del 16. Att ge en gammal båt nytt liv med en modern utombordare är ett av de mest effektiva sätten att höja…
-
Skippo kunskap
Nytt liv till båten: Så väljer du rätt kapell och dynor
Del 15. Ska du sy nytt kapell eller uppgradera båtdynorna? I den här videon får du konkreta tips om materialval, hållbarhet och…
-
Skippo kunskap
Uppgradera elsystemet i båten – säkert, smart och snyggt
Del 13. Vad göra när kabeldragningarna på båten börjar se ut som en tallrik spagetti? Se videon och få du koll på…
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får vad du betalar för. Häng…
-
Skippo kunskap
Installera landström – undvik livsfarliga felet som många gör
Del 11. När landström, och laddare också för den delen, ska installeras gäller det att inte låta snålheten bedra visheten. En felaktig…
-
Skippo kunskap
Så styr du båtens elsystem via din plotter
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Del 10. Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Så bygger man en ny styrkonsol
Del 8. Bygget av styrkonsolen i projekten Fynd eller fiasko med en Boston Whaler fortsätter. Den nya designen blir både snyggare, nättare…