Män över 50 år överrepresenterade i drunkningsolyckor
Om du är man och över 50 år så är det en god idé att ta på sig flytvästen oftare. Så kan ett färskt pressmeddelande från Svenska Livräddningssällskapet (SLS) sammanfattas.
”Drunkning är en process som resulterar i livshotande syrebrist efter immersion/submersion i vätska. Personen kan som resultat av detta avlida eller överleva med eller utan skador.”
Så lyder definitionen av drunkning och enligt en färsk statistik så är detta en process som först och främst drabbar män över 50 år. Det i särklass mest effektiva skyddet är flytväst.
Drunkningsstatistiken visar att hälften av de som omkommer i dessa olyckor är män över 50 år. Denna grupp är ofta överrepresenterad på grund av att de ofta deltar i fritidsaktiviteter som fiske och båtliv. Många av dessa olyckor involverar alkohol. Drygt hälften av de omkomna har druckit alkohol, vilket kraftigt ökar risken för olyckor på grund av försämrad balans, omdöme och reaktionsförmåga.
En av de vanligaste orsakerna till drunkningsolyckor är fall över bord. Detta kan hända snabbt och oväntat, särskilt om man inte är förberedd eller saknar flytväst. Kantring, där en båt plötsligt tippar över, är en annan vanlig orsak. Detta kan ske på grund av plötsliga rörelser, dålig fördelning av vikt i båten eller oförutsedda vågor. Både fall över bord och kantring kan inträffa när man minst anar det, vilket gör det viktigt att alltid vara förberedd.
I de lungaste vatten…
Drunkningsolyckor sker ofta under till synes säkra förhållanden, vilket gör dem särskilt förrädiska. En stor del av dessa olyckor inträffar nära land och i lugnt väder, där risken ofta underskattas. Människor känner sig tryggare nära stranden eller vid bryggor, men dessa platser kan snabbt bli farliga om man inte är försiktig.
Svenska Livräddningssällskapet erbjuder 260 flytvästdepåer där man kan låna flytvästar gratis. Detta initiativ gör det möjligt för alla att ha tillgång till en flytväst och ökar säkerheten vid vattenaktiviteter. Trots detta bär endast en av tio drunknade flytväst eller flytplagg vid olyckstillfället.
Medvetenhet är allt
Att förebygga drunkning handlar om att vara förberedd och medveten om riskerna. I Sverige drunknar cirka 440 personer årligen, hälften överlever med eller utan skador och hälften omkommer framför allt i samband med olyckor. Svenska Livräddningssällskapet (SLS) har en NOLL-vision, där ingen ska drunkna och en mission att: ”alla har rätt till kunskap om vattensäkerhet.”
Liten förbättring
Svenska Livräddningssällskapets (SLS) preliminära sammanställning över drunkningsolyckor visar att 12 personer miste livet under juni 2024, jämfört med 15 personer i juni 2023. Totalt har 33 personer omkommit vid drunkningsolyckor under 2024, jämfört med 35 personer under 2023.
Foto: Gillis Nordin, Brandfast.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får verkligen vad du betalar för….
-
Skippo kunskap
Digital switch – alla funktioner i en skärm
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när ett proffs…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Vi monterar ny avbärarlist på en gammal båt
Del 6. Det finns såväl mjuka varianter som hårda och i detta fall väljer vi det senare. Oavsett val så gör en…
-
Skippo kunskap
Renovering – konsten att plocka upp båtprojekt efter en tappad sug
Del 5. Stålkvinnor och dito män med oceaner av tid kan scrolla vidare. Här handlar det om hur vi andra kan tappa…
-
Laga sprickor och repor i båtens gelcoat – och måla om skrov och däck
Del 4. Rubriken ovan sammanfattar precis vad detta avsnitt handlar om. En delsträcka i renoveringen där grundarbetet är helt avgörande och där…
-
Skippo kunskap
Renovering – ut med allt vad fukt och vatten heter!
Del 3. Båtar och vatten hör som bekant ihop – så länge det senare håller sig på utsidan. Här ska vikt sparas…
-
Skippo kunskap
Renovering – båten strippas för att byggas ihop på nytt
Del 2. Ut med det gamla. In med det nya. Däremellan ska här minsann lagas plastskador, sprickor och skavanker. Inga tid att…
-
Skippo kunskap
Fynd eller fiasko? Skippo renoverar en riktig klassiker!
Del 1. Var det egentligen ett så jäkla smart köp? Eller föresten – det spelar ingen roll nu när tärningen är kastad….