Slussning – en grovt överskattad konst

Ett skådespel från åskpådarplats för den som vill gotta sig åt andras fumligheter och misstag – brukar det heta. Alls icke menar Skippos Claes Olivecrona. Se inslaget!

En nypa sunt förnuft samt en viss förmåga att visa hänsyn. Med det kommer man långt när det gäller att slussa. En grovt överskattad konst enligt Skippos Claes Olivecrona och får medhåll av Svenska Sjös Per Nikolausson.

”Som att åka tunnelbana”

Egentligen är det inte svårare än att åka tunnelbana. Släpp ut avstigande först och tag sedan plats längst så långt in i slussen/tunnelbanevagnen som du kan komma – så att andra får plats. Där slutar dock jämförelserna.

Se sedan till att ha en besättningsman i fören och ytterligare en i aktern som kan parera båtens rörelser i strömmarna. Och för all del, sätt inte fast några tampar. Speciellt inte vid nedslussning då båten kan bli hängandes i sina förtöjningar.

Se inslaget när Skippos självutnämnda slussexperter tar sig an Hammarbyslussen mellan Saltsjön och Mälarten. En sluss som byggdes i samband med Hammarbyleden i mitten av 1920-talet och invigdes 1930.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö