Eco-driving på sjön – bra för såväl miljön som plånboken

Nordkapp_Airborne_6_inledningsbild

Skyhöga bränslepriser och pockande klimatångest är två anledningar till att anpassa farten till sjöss. På körskolor pratas det ofta om Eco-driving men visst går det att applicera även i båtlivet. Här kommer några tips!

Många är de som funderar över hur man kan köra mer bränslesnålt. Att anpassa sig efter det som på vägarna kallats för Eco-driving och kan minska bränsleförbrukningen med uppemot 40 procent enligt branschorganisationen Sweboat.

Under fjolåret drev organisationen en kampanj om just Eco-driving på sjön där man ville slå hål på myten om att ett bränslesnålt båtliv skulle vara tråkigt.

Men vad finns det för handfasta knep för att göra chocken vid pumpen mindre påtaglig?

Börja redan innan båtturen

Med regelbundna genomgångar av motorn där till exempel bränslefilter byts tar man på ett effektivt sätt bort partiklar som inte har i motorn att göra, det ökar också motorns effektivitet.

Är propellern anpassad för din motor och båt? Är bladen böjda eller har de naggats i kanten av en grundkänning? Propellern är ett mysterium i sig och kan vara värd att fundera lite extra kring då fel val eller en trasig kommer att öka bränsleförbrukningen.

Att man bör hålla skrovet rent från beväxning är allmänt känt och kan verka trivialt men en ren båtbotten gör stor skillnad.

Vet du inte riktigt när din båt går som mest effektivt? Ett sätt att få reda på detta är att installera en givare som mäter bränslekonsumtionen vid olika varvtal. Kanske ett större ingrepp men varför inte något att fixa med under vårrustningen?

Minska bråtet i stuvfacken och minska vikten. Ofta tar man med sig allt för mycket ut på sjön. Har man inte tänkt ut och åka vattenskidor kanske den utrustningen kan få stanna på bryggan. Det som behöver följa med kan med fördel lastas så centralt i båten som möjligt.

Gör skillnad under färden

Det är inte alltid den bästa lösningen att dra ner på farten. Ska man däremot öka gäller det att allt annat stämmer innan man gör så. Enklast är att börja köra med helt nedtrimmad motor för att sedan snabbt komma upp i planing. Väl uppe i planing kan man dra av på gasen något och trimma upp motorn. Då kommer du snabbt märka att båten går lättare och med mindre motstånd. En tumregel är att stänkvattnet ska ligga precis bakom mitten av båten. Har man trimmat ut för lite så plogar båten och för mycket så börjar den ”galoppera”.

Sällan är det bra att ligga runt 10 knop eller strax över. Här har båten inte kunnat plana ut men kämpar ändå för att försöka göra det. Är hastighetsbegränsningen 12 knop kan det istället vara bra att dra av på gasen och köra i skrovfart, tumregeln är att inte köra i fler knop än båten är lång, i meter räknat. Är farten å andra sidan fri så kan det vara klokt att gasa på i strax över planingfsfart eller där du enligt din bränsleflödesmätare ser att båten går som snålast.

Ett bra sätt att hålla koll på hur mycket motorn får jobba är också att hålla koll på svallet bakom båten. Är svallvågorna stora är med största sannolikhet även bränsleförbrukningen hög.

Många har läst

Populära båttester

Skippo Upptäcker

Båtliv på höst och vinter

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö