Legendariska S-1 Sverige är till salu

Då och då händer det att det dyker upp en annons som är något alldeles extra. Och som är värd att uppmärksammas. Nu är legendariska S-1 Sverige till salu.

Sverige-1
S-1 Sverige – världens snabbaste träbåt till salu.

Ritad av Ruben Östlund 1929 och byggd av Johansson & Son båtbyggeri. Bara en sådan sak. Men det stannar inte där då denna båt i stort såväl som smått har fakta som imponerar. Eller vad sägs till exempel om:

  • Två 27-liters Rolls Royce Meteor V12-bensinmotorer från Centurion stridsvagnar som är baserade på den typ av motor som används i det brittiska jaktflygplanet Supermarine Spitfire.
  • Toppfart 81 knop.
  • Sjunken och bärgad under ett rekordförsök i Powerboat Weekend Sandhamn.

S-1 Sverige konstruerades och byggdes för att sätta hastighetsrekord. Rekordet som skulle slås var världens då snabbaste båt, Garfield Woods Miss America VIII (89,4 knop kring 1930). Av olika skäl blev dock båten inte byggd vid denna tid.

Olycka i Sandhamn

Det var först 80 år senare som bygget påbörjades. Båten var klar och ställdes ut på mässan Allt för sjön i mars 2012. I maj 2012 sjönk båten i Sandhamn efter att en propeller hade träffat något hårt under en av de första testkörningarna.

Tog in vatten

Detta resulterade i att propelleraxeln och orsakade ett hål i skrovet, vilket innebar att båten tog in stora mängder vatten och att endast den främre delen av båten stack upp ur vattnet. Inga personer skadades.

I juli 2015 kapsejsade båten i hög hastighet under en förevisning på Powerboat Weekend i Sandhamn, där båten skulle färdas en sjömil på så kort tid som möjligt. Båten snurrade ett helt varv och besättningen blev kraftigt mörbultade av båtens interiör innan de kastades ut ur båten.

Inget allvarligt

Två av tre ombord på båten transporterades till sjukhus men alla undkom allvarliga skador. Båten sjönk till cirka 10 meters djup. Den bärgades senare och byggdes om vid Johansson & Son Båtbyggeri.”

Se annonsen här.

Källa: Wikipedia

Många har läst

Populära båttester

Skippo Upptäcker

Båtliv på höst och vinter

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö