Midsommar i Stockholms skärgård med båt – 5 tips på firanden

Vill du, precis som vi, fira midsommar på en ö? Ta båten till ett traditionsenligt firande med alla ingredienser. 

Vi på Skippo guidar dig till gästhamnar med traditionsenliga firanden. Ät på båten eller lyxa till det genom att boka bord på en sjökrog. Vi tipsar om ställen i varje hamn.

I Stockholms skärgård kryllar det av midsommarfiranden på nästan alla öar. Här tipsar vi om de mest klassiska ö-firandena du kan nå med båt!

5 firanden i Stockholms skärgård

Tips 1. Klassiskt midsommarfirande på älskade Grinda

Grinda har ett grundmurat rykte om sig som ett perfekt utflyktsmål för stadsbor med skärgårdslängtan. På ängen nedanför Grinda Wärdshus reses stången redan dagen innan midsommar, men alla som vill får pynta på själva dagen och dansa till klassisk trubadur. Du kan också köpa blommor, binda din egen krans eller köpa en helt färdig. På kvällen blir det party med dans och DJ.

Rutta dig till Grinda eller boka ett bord på Grinda Wärdshus!

Tips 2. Populära Sandhamn bjuder på fina traditioner

I skärgårdens seglingsmetropol Sandhamn finns något för alla. Boka plats för din båt i gästhamnen och ta dig till Adolfs torg mitt i byn. Där kan du ansluta till midsommartåget med musiker och kör som vandrar genom byn. Självklart blir det både lekar och dans!

Rutta dig till Sandhamn eller boka ett bord på Sandhamns Värdshus!

Tips 3. Festligt midsommarfirande på Utö

Utö har både den lugna skärgårdskänslan med bjuder också till fest! Inta din sillunch i sittbrunnen i hamnen bredvid andra kluckande båtar eller duka upp din picknickfilt invod Societetshuset. Där bjuds det upp till dans kring midsommarstången till små grodorna och andra klassiska låtar. På kvällen blir det såklart dans på Bakfickan för den som inte fått nog.

Rutta dig till Utö eller boka ett brod på Utö Värdshus!

Tips 4. Traditionellt firande på Birka

För dig som bor kring Mälaren och har egen båt rekommenderar vi att fira midsommarafton på Birka, Björkö. Tillsammans kläs midsommarstången innan dansen traditionsenligt startar. Boka bord på restaurang Särimner där det serveras en midsommaranpassad lunchmeny för hela familjen.

Rutta dig till Birkas Gästhamn eller boka bord på Restaurang Särimner!

Tips 5. Dans till Waxholms folkdansgille på Vaxholm 

På Lägret i Vaxholm kläs midsommarstången gemensamt. Stångens ringar bärs i parad från Söderhamnen till Lägret för en ståtlig stångresning. Sedan blir det dans och traditionella ringlekar för både gammal och ung tillsammans med Waxholms folkdansgille.

Rutta dig till Vaxholm eller boka en klassisk sillunch på Vaxholms Hotell!

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö