Skärgårdstrafiken når all-time-high

60 000 resenärer – eller 59 688 för att vara exakt – är långt fler än vad man räknade med när Värmdös nya pendelbåt invigdes i våras. Även andra linjer ökar.

Pendelbåtar-Strömkajen
Skärgårdstrafiken når all time high och att pendla till sjöss är populärare än någonsin. Inte minst till Strömkajen. Foto Stockholms Hamnar.

Exakt ett halvår har passerat sedan invigningen och siffrorna överträffar det förväntade. Från invigningen den 15 april fram till dags dato har inte mindre än 59 688 personer rest med Värmdös nya pendelbåt mellan Ålstäket på Värmdö och Stömkajen i Stockholm.

Fick mycket kritik

Att den nya linjen skulle bli populär var dock inte självklart. Speciellt inte som den har kritiserats för allt från uteblivna avgångar och lång restid till sänkta klimatambitioner och att båten inte är eldrivna.

– Det är jätteroligt och visar att pendelbåten uppenbarligen varit efterlängtad. Och det är en jättestor ökning mot vad som beräknades och ett bevis på en lyckad satsning från regionens sida för Värmdöborna, säger Kristina Lång (C), kommunalråd till Nacka Värmdöposten.

Fler noterade ökningar

Ökningar notreas också för linje 80 mellan Nybroplan och Ropsten med stopp i Nacka. Även antalet resenärer på den så kallade Nord/Sydlinjen mellan Arholma i norr till Nynäshamn i söder har ökat sedan starten 2015.

”Båtluff av grekiska mått”

– Det är härligt att Nord/Sydlinjen fortsätter att växa och nu nåt all-time-high. Fler resenärer upptäcker linjen och aktörerna i besöksnäringen börjar på allvar få upp ögonen för linjens potential att stärka besöksnäringen och Stockholms skärgård. Linjen knyter ihop hela länets skärgårdssamhällen och bjuder med sina 34 stopp in till en båtluff av grekiska mått, säger Gustav Hemming, skärgårdsregionråd, i ett pressmeddelande.

Foto: Stockholms Hamnar

Många har läst

Populära båttester

Skippo Upptäcker

Båtliv på höst och vinter

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö