Blåmusslor som laxfoder kan bidra till minskat klimatavtryck

Blåmusslor – i stället för fiskmjöl och soja – som föda åt odlad lax ser ut att avsevärt kunna minska klimatavtrycket från laxodlingar.

Odlade blåmusslor kan komma att ersätta fiskmjöl och soja som föda till odlad lax. Foto: Norska Havsforskningsinstitutet.

Det handlar om stora vinster när det gäller minskat klimatavtryck. Speciellt då inte mindre än 80 procent procent av koldioxidutsläppet i de norska laxodlingarna kommer från fiskens föda. Föda som idag består av Östersjösill, växtbaserad olja och soja som importeras från andra sidan jordklotet.

Se också:
Konstgjord lagun utanför Djurgården ska gynna fiskebeståndet

Idén är att byta ut födan fiskmjölet och sojan mot blåmusslor som odlas i de norska fjordarna. Men också att företrädesvis satsa på mindre blåmusslor med kortare odlingstid.

– Musslorna som används till djurfoder behöver inte ha stora vackra skal eller göras rent noga, som de vi har på tallriken, säger Nina Liland, forskningschef på Havsforskningsinstitutet till DN.

Bidrar till klarare vatten

Ytterligare en vinst med musslor är att de filtrerar bort plankton vilket i förlängningen gör vattnet klarare.

Än är det dock inte klart om blåmusslor kan bli odlade laxars nya föda. En nöt att knäcka är fortfarande huruvida de går att odla i tillräckligt stora mängder. En annan är om musslorna kan konkurrera med den billiga sojan ur ekonomisk synpunkt. Klart är dock att de ska vara en fullgod näringskälla till den odlade laxen.

Verkar fungera för laxen

– Tidigare tester visar att musslorna inte inneburit några problem för laxarnas matsmältning eller hälsa överlag, säger Ikram Belghit, forskare vid Norges Havsforskningsuniversitet, till DN.

Många har läst

Populära båttester

Skippo Upptäcker

Båtliv på höst och vinter

Sommaren är över – snart dags för fixsäsong!

Hållbarhet & miljö