Kunskap och karatesegling
Imorgon smygstartar ”Seglarnas helg” i Finntorp i Stockholm med äventyrshistorier berättade av kända seglare, lära om segel, instrument, splitsning ska se ut och mycket mer.
Eller så hänger man bara i baren och karateseglar.
– Vi vill skapa lite drag för alla seglare i det annars ganska deppiga novembermörket. När man väl fått upp båten och sköljt av det sista sjögräset vill man ju börja drömma igen, säger Mats Johansson från Gransegel som arrangerar evenemanget i sina lokaler i Finntorp i Nacka.
– Man minns tillbaka på alla trevliga stunder från sommaren men har också färskt i minnet vilka grejer man behöver införskaffa till nästa säsong och vad man vill utveckla och lära sig.
Och det kommer man att kunna göra under den här helgen. Mycket branschfolk är på plats för att svara på frågor och dörrarna slås upp redan på fredag klockan 13.00. Första föredragen börjar klockan 15.00. Sedan kommer framtädandena fortsätta till söndag kväll. Mest är det korta presentationer på 15 minuter som följs upp av frågor från publiken.
Bland många andra kommer Skippos bloggare Jimmy Hellberg (Båtfeber) att prata om instrument och berätta hur man bäst utnyttjar dem för att få max prestanda av sin båt. Därtill blir det historier och prisutdelning från No-Crews kappseglingar och frågestunder angående SRS.
Här är följer hela tablån:
Fredag
15.00: Gransegel. Segel.
16.00: Odd LIndqvist. Hansalinan båt – säkerhet ombord.
17.00: Pia Lóbry & Odd Lindqvist. Solosegling & Routing, därefter seglarpub.
Lördag
11.00 Åke Fredriksson. Tjörn Runt 2013 & Scand. Race Week Kroatien.
12.00 Shipshape. Allt om rigg.
13.00 One Design Center & Teufelberger. Tågvirke, modern splitsteknik.
14.00 Milo Dahlmann. Solo/äventyrssegling Antarktis.
15.00 Jimmy Hellberg och Nexus. Instrument.
16.00 Gransegel & Harken. Däckutrustning i praktiken.
17.00 Jimmy Hellberg. Short hand & SRS.
17.30 Prisutdelning Harken Solo Challenge och Nordic Yachts Open, Shorthanded. Därefter seglarpub.
Söndag
11.00 Gill. Sjö och fritidskläder
12.00 Farr 65. Äventyrssegling i vikingarnas kölvatten. ToR Island sommaren 2012
13.00 Dragonfly Sweden & Gransegel. Flerskrovssegling.
15.00 Seafari. Hobie cats och ”Ståupppaddling”
Öppettider
Fre 9/11 13.00-18.00 därefter seglarpub.
Lör 10/11 10.00-17.00 därefter seglarpub.
Sön 11/11 10.00-16.00.
Se mer på Gransegels egen webb.
Vad är karatesegling?
Ett globalt uppträdande bland strandsatta seglare. Oavsett om det är en hamnnära bar eller pub i San Francisco, Southhampton, Sydney eller Sandhamn så är beteendet detsamma: Med parallella händer lätt vinklade kan man se grupper av människor bearbeta upplevda händelser från seglarnas vardag.
Dialogexempel: ”Här kom jag (vänster hand) och här låg du (höger hand). Du försökte trycka upp mig (höger hand närmar sig vänster) men jag slog och (vänster hand vrids vinkelrät mot höger…) och gick för om dig (…och passerar framför höger hand).
Den enkla förklaringen till uppkomsten av fenomenet är att det ser ut som kampsporten karate. Dock finns det envisa källor som påstår det motsatta. Att självförsvarskonsten karate uppstod första gången under protestförhandlingar vid den stora japanska regattan Yakitori Open år 1453 när Fre-Dorik Lofsan och Obi-Ben An-Lee inte kunde enas om en rundningssituation och det hela urartade till handgemäng. Detta har dock inte kunnat historiskt vederläggas.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Del 28 av 28: Besiktiga och byt genomföringar
Om man vill minska risken för att en båt ska sjunka så är det hög prioritet att kontrollera genomföringarna med jämna mellanrum….
-
Del 27 av 28: Installera steglös bogpropeller – en lyx!
Förstå-sig-påare och folk med mer stolthet än förnuft kan säga vad de vill – bogpropeller är en fantastisk funktion. Inte minst på…
-
Del 26 av 28: Så blev vraket ett vrålåk – historien om vår Bertam 25 HT!
En dröm om att renovera en halvrutten klassiker – ett vrak till ett vrålåk – har besannats. Efter motorinstallation, ny inredning, instrument,…
-
Del 25 av 28: Uppgradera till hydraulisk styrning!
Trött på tung och hackig styrning? Då kan det vara dags att byta. Häng med när vi installerar ny hydraulisk styrning på…
-
Del 24 av 28: Ett lyft med smart och mysig belysning
Att montera belysning i ruffen, i sittbrunnen och läslampor vid förare och passagerare är både snyggt och smart. Här visar vi hur…
-
Del 23 av 28: Del 2 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Efter att amatörerna Gustav och Claes blivit utskällda så tar varvsman Anders Almén och hans vapendragare Kenneth över och visar hur slutfasen…
-
Del 22 av 28: Del 1 | Lägg nytt halkmönster – gör om gör rätt!
Det finns otaliga tillvägagångssätt och många olika produkter att använda för att skapa halkskydd. Vi följer varvsman Anders Alméns lära men får…
-
Del 21 av 28: Förläng säsongen – installera en värmare!
Att idka båtliv i vårt fantastiska land är bland det bästa som finns. Ännu bättre blir det på alla sätt och vis…
-
Del 20 av 28: Så monterar man nya automatiska trimplan
Det finns några knep som är nyckeln till framgång när trimplan ska monteras. Häng med när varvsman Anders Almén ger sina bästa…
-
Del 19 av 28: Ljudisolera bort brummet!
Att eliminera motorljud är avgörande för trivseln ombord. Häng med när vi får tips av experten Thomas Rydén från Lackman och monterar…