Just nu – skärpt kontroll av strandskyddet i Kungsbacka
Häpp, häpp, häpp, häpp – hur står det till med strandskyddet här då? Kungsbacka skärper kontrollen för att försäkra sig om att alla ska kunna vistas i strandnära områden – och att känslig natur och djurliv skyddas.
Kontrollen sträcker sig mellan Tjolöholm och Kungsbacka fram till och med den 24 maj. Avsikten är att se till att strandskyddet efterlevs. Skyddet handlar om alla ska kunna vistas i strandnära områden och att känslig natur och djurliv ska skyddas. Många vattenlevande organismer är också beroende av orörda strandnära livsmiljöer.
”Viktigt för mångfalden”
– Den värdefulla natur som finns i strandområden är viktig för den biologiska mångfalden. Vi tittar på att reglerna kring strandskydd följs, det vill säga att tillgängligheten till strandzonen inte begränsas eller försvåras och att växt- och djurliv inte påverkas. Det kan till exempel handla om att skyltar med avhållande budskap satts upp eller att andra privatiserande åtgärder utförts, säger miljöinspektör Eva Solbräcke, Bygg- och miljöförvaltningen, Kungsbacka kommun.
Det händer att de som har hus eller mark inom strandskyddat område inte alltid vet vad de får lov att göra. Inom strandskyddat område är det utöver att uppföra nya byggnader eller ändra utförande och användningsområde, förbjudet att sätta upp skyltar, bygga staket, plantera häckar, eller anlägga gräsmatta, för att nämna några åtgärder.
Det är inte ovanligt att hus- eller markägare inom strandskyddat område saknar kunskap om reglerna. De fastighetsägare som bor i området längs med havskusten efter Tjolöholm och fram till Kungsbacka har fått information om att kommunen gör tillsyn av strandskyddet under maj månad.
300 meter gäller
Strandskydd gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag 100–300 meter från strandlinjen på land och ut i vattnet, med undantag inom exempelvis vissa detaljplanlagda områden. Vid vår kust gäller 300 meter. Om man inom strandskyddat område funderar på att bygga eller vidta en åtgärder ska man söka dispens hos kommunen eller länsstyrelsen.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får verkligen vad du betalar för….
-
Skippo kunskap
Digital switch – alla funktioner i en skärm
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när ett proffs…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Bygga styrkonsol – expertens bästa tips gällande form och funktion
Del 7. Hur bygger man en bra styrkonsol? Vad är viktigt att tänka på vid utformningen? Hur undviker man de klassiska fallgroparna?…
-
Skippo kunskap
Vi monterar ny avbärarlist på en gammal båt
Del 6. Det finns såväl mjuka varianter som hårda och i detta fall väljer vi det senare. Oavsett val så gör en…
-
Skippo kunskap
Renovering – konsten att plocka upp båtprojekt efter en tappad sug
Del 5. Stålkvinnor och dito män med oceaner av tid kan scrolla vidare. Här handlar det om hur vi andra kan tappa…
-
Laga sprickor och repor i båtens gelcoat – och måla om skrov och däck
Del 4. Rubriken ovan sammanfattar precis vad detta avsnitt handlar om. En delsträcka i renoveringen där grundarbetet är helt avgörande och där…
-
Skippo kunskap
Renovering – ut med allt vad fukt och vatten heter!
Del 3. Båtar och vatten hör som bekant ihop – så länge det senare håller sig på utsidan. Här ska vikt sparas…
-
Skippo kunskap
Renovering – båten strippas för att byggas ihop på nytt
Del 2. Ut med det gamla. In med det nya. Däremellan ska här minsann lagas plastskador, sprickor och skavanker. Inga tid att…