Funktionshindrade får tillgång till Vasamuseet
Den 28 november öppnas ett nytt pedagogiskt rum på Vasamuseet. Här ska barn och unga oavsett funktionsförmåga kunna uppleva museibesöket på jämställda och värdiga villkor.
Fredrik Johnsson är en av många som har engagerat sig i ”Alla ombord” Foto:SMM
Enligt FN:s barnkonvention har barnet rätt till liv och utveckling och lika möjligheter för kulturell verksamhet. Vasamuseets nya pedagogiska rum följer en filosofi för tillgänglighet: Verksamheten ska passa rätt från start, istället för att anpassas.
Under uppbyggnaden av rummet har Vasamuseet, som första museum i världen, tagit fram egna så kallade bliss-symboler för olika specialtermer som har med fartyg och marinarkeologi att göra. Bliss är ett internationellt bildspråk som används av personer som kommunicerar på annat sätt än genom tal.
Med utgångspunkt från skeppet Vasa och 1600-talet får barn och ungdomar i åldern 6?14 år fördjupa sig i segling, livet ombord och marinarkeologi när de besöker ”Alla ombord!” tillsammans med en pedagog. Rummet är fullt av vinklar och vrår att utforska med alla sinnen. Det ska uppmuntra till självständighet, lärande och träning.
? Vi hoppas kunna inspirera och vara ett kompetenscentrum för andra museer som vill arbeta med tillgänglighet, barns rättigheter och olika behov, säger Carina Ostenfeldt som har initierat och leder projektet på Statens maritima museer.
Några av attraktionerna i ”Alla ombord!” är specialgjorda dockor, som kan anta rollerna som båtsman, kapten och timmermanshustru, ett dataspel där man får prova på att styra Vasa genom skärgården och en taktil karta över 1600-talets Stockholm. På kartan kan man känna nivåskillnader och strukturer, till exempel gräs, vatten och hus samt följa hur Vasa seglar innan skeppet plötsligt försvinner i ett hål mitt på Strömmen.
Utvecklingsprojektet ”Alla ombord! ? det salutogena museet” är treårigt och kommer att pågå till och med 2010. Nästa steg är att utbilda lekterapeuter från Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset så att de själva kan använda det pedagogiska rummet när de kommer med sina grupper.
-
Båtar
Se allt inom båtar
-
Färdmål
Se allt inom färdmål
-
Del 4 av 4: Käringön – folkets favorit!
Fängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. Det är en del av allt som gör Käringön till folkets favorit….
-
Del 3 av 4: Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Om det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart….
-
Del 2 av 4: Måseskär – längst därute!
Stolt och stark står Måseskärs fyr och vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men mest vakar den över ett…
-
Del 1 av 4: Ostronjägarens heta tips!
Vi går ut hårt i vår upptäcktsresa, tar rygg på ostrondykaren Adrian Van De Plasse och får en lektion. Delikatesserna är aldrig…
-
Kunskap
Se allt inom kunskap
-
Skippo kunskap
Litiumbatteri – du får vad du betalar för
Del 12. En sliten klyscha men när det gäller litiumbatterier tål den verkligen att upprepas. Du får verkligen vad du betalar för….
-
Skippo kunskap
Digital switch – alla funktioner i en skärm
Del 14. Det fanns en tid då massor av knappar på en instrumentpanel ansågs vara coolt. Det var då. Nu är nu…
-
Skippo kunskap
Installera plotter – enkel match när man känner till fallgroparna
Avsäkra rätt. Redan där avslöjas en grej som kanske inte alla har tänkt på. Så här går det till när ett proffs…
-
Skippo kunskap
Installera ekolod – det hänger på givarens placering
Del 9. En enkel operation kan tyckas men det finns en del att tänka på för att resultatet ska bli bra. Här…
-
Skippo kunskap
Bygga styrkonsol – expertens bästa tips gällande form och funktion
Del 7. Hur bygger man en bra styrkonsol? Vad är viktigt att tänka på vid utformningen? Hur undviker man de klassiska fallgroparna?…
-
Skippo kunskap
Vi monterar ny avbärarlist på en gammal båt
Del 6. Det finns såväl mjuka varianter som hårda och i detta fall väljer vi det senare. Oavsett val så gör en…
-
Skippo kunskap
Renovering – konsten att plocka upp båtprojekt efter en tappad sug
Del 5. Stålkvinnor och dito män med oceaner av tid kan scrolla vidare. Här handlar det om hur vi andra kan tappa…
-
Laga sprickor och repor i båtens gelcoat – och måla om skrov och däck
Del 4. Rubriken ovan sammanfattar precis vad detta avsnitt handlar om. En delsträcka i renoveringen där grundarbetet är helt avgörande och där…
-
Skippo kunskap
Renovering – ut med allt vad fukt och vatten heter!
Del 3. Båtar och vatten hör som bekant ihop – så länge det senare håller sig på utsidan. Här ska vikt sparas…
-
Skippo kunskap
Renovering – båten strippas för att byggas ihop på nytt
Del 2. Ut med det gamla. In med det nya. Däremellan ska här minsann lagas plastskador, sprickor och skavanker. Inga tid att…