Gotland Runt 2024

Välkommen till Gotland Runt 2024 – världens största årliga havskappsegling! Här samlar vi på Skippo allt du behöver veta inför årets segling, vår reportageserie Inför Gotland Runt, och under kappseglingen kommer du dessutom att kunna följa all action på Skippo.se – var du än befinner dig.

Det senaste om Gotland Runt

#gotlandrunt2024

Följ det senaste!

Håll dig uppdaterad

Välkommen till Gotland Runt 2024 – världens största årliga havskappsegling! Här samlar vi på Skippo allt du behöver veta inför årets segling, vår reportageserie Inför Gotland Runt, och under kappseglingen kommer du dessutom att kunna följa all action på Skippo.se – var du än befinner dig.

Hur kan jag följa Gotland Runt 2024?

Följ racet och upplev spänningen live! På Skippos tävlingssida kan du söka och följa båtar och besättning direkt på sjökortet. Nytt för i år är att du även kan se hur båtarna har åkt och se vilken placeringen de har i racet! Du hittar Skippos tävlingssida här.

Var ligger Gotland Runt Race Village?

Race Village kommer att vara öppet på Sandhamn från fredag 28 juni till onsdag 3 juli. Där bjuds det på underhållning, lek och spel för barnen och ett prova-på-område på vattnet. Alla är välkomna!

Hur fungerar det med gästplats i Sandhamn?

KSSS erbjuder gratis förtöjning för alla deltagande båtar i Sandhamn från och med fredag 28 juni fram till starten den 30 juni. Ingen bokning behövs.

För de båtar och besättningar som vill komma tidigt till antingen Sandhamn eller Saltsjöbaden arrangeras gästplats mot sedvanlig avgift.

Drömmen om Gotland Runt

Att som orutinerade kappseglare ta sig från start- till mållinje i Sveriges största havskappsegling kan tyckas vara en utmaning. Lägg sedan till avsaknad av båt och segel samt en tidsram på knappt två månader – en omöjlighet säger vissa, vi på Skippo väljer istället att se det som ett äventyr!

Vid rodret har vi ingen mindre än vår egna Alice Rosberg som tillsammans emd sin besättning ska ta projektet i hamn. Med oss på färden har vi Svenska Sjö Båtförsäkringar och ett gäng andra experter som ger oss verktygen att inte bara försöka utan också gå i mål!

Skippo kappseglar Gotland Runt
Skippo Gotland Runt

Teamet kommer gå att följa i med- och motsjö under resans gång. Under såväl förberedelserna som själva racet kommer de att dela med sig av sina erfarenheter, nya kunskaper och hinder att överkomma.

Serie: Drömmen om Gotland Runt

Gotland Runt – en svensk seglingsklassiker där nöjesseglare, kompisgäng och de allra bästa proffsteamen från norra Europa ställs mot varandra. Efter en rafflande start i ostkustens kanske mest mesta seglingsdestination – Sandhamn – tar sig närmre 200 båtar runt den 350 distansminuter långa banan.

I år samlar vi på Skippo, som dessutom är officiell navigationspartner till KSSS och Gotland Runt, allt du kan behöva veta på denna sida Här kan du följa de senaste nyheterna från tävlingen, intervjuer med arrangörer och deltagare samt livesändningar under själva racet. Därtill kan du också ta del av vår egna satsning Drömmen om Gotland Runt, något som du kan läsa mer om nedan.

Allt du behöver veta inför Gotland Runt 2024

Starten går i Sandhamn, till skillnad från de senaste åren då den istället gått inne i Stockholms Ström, och tar de deltagande båtarna runt Gotland. Ut till Sandhamn kommer ett skärgårdsrace att arrangeras på fredagen den 28 juni.

Några vanliga frågor:

För andra vanliga frågor besök KSSS och Gotland Runts F.A.Q genom att trycka här.

Bilder från Gotland Runt genom åren

En lång historia

Sedan 1937 har Gotland Runt seglats i en form eller en annan. Men redan innan dess arrangerades det kappseglingar till Ön från Stockholms skärgård. Under 1920- och 1930-talet arrangerade KSSS den så kallade ”Visbyseglingen”.

När tävlingen hölls under sitt nuvarande namn för första gången blev den en omedelbar succé. Första året deltog hela 42 jakter från Sverige, Tyskland, Polen, Finland, Litauen, England och ja, till och med så långt bort ifrån som USA.

Då gick emellertid inte tävlingen från Stockholm.

Istället gick starten utanför Visby för att sedan låta båtarna segla mot Ölands norra Grund, gå österut runt Hoburgen och motsols runt Gotland och Gotska Sandön innan målgången utanför Visby.

Det var först under 60-talet som tävlingarna började gå från Sandhamn och sedan dess har starten inte lämnat Stockholm. Tävlingen flyttade till och med än närmre Stockholm under några år och konceptet breddades till att kallas ÅF Offshore Race.

Allt om Gotland Runt

Serie: Den vinnande vägen