Team Pro4U krönta till svenska mästare i havskappsegling

Vattnen utanför Sandhamn bjöd på mängder av högklassig segling i helgen. Årets Sandhamn Open blev en succé där förhandsfavoriterna Team Pro 4u tog hem mästartiteln i uppvärmningen inför Gotland Runt om några enstaka veckor.

Foto: Lasse Eklöf

Sandhamn Open eller SM i havskappsegling? Kärt barn har många namn och helgens program i Stockholms yttre kustband har bjudit på mycket segling för de deltagande besättningarna.

Med såväl ban- som havsrace har det varit väldigt lite vila men desto mer segling. I slutändan var det förhandsfavoriterna ombord på Team Pro4u som skulle ta hem hela seglingen i toppenförhållandena på 7-12 meter per sekund.

Sättet som KSSS:s Patrik Forsgren, skeppare ombord på Pro 4u med besättning vann ORCi-klassen på var därtill storstilat med fem spikar och en andraplats. På andraplats landade JPK 1180 Garm med Per Roman och en spansk/svensk besättning ombord. På tredjeplats slutade Italia 998:an Madonna med Per Ovren.

Helgen bjöd även på SRS-segling

I SRS fullcrew-klassen vann CAG med Anders Frisk (Viggbyholms SS) över en oväntad konkurrent, Havskryssaren Ballad med Patrik Salén (KSSS), och X-35Swallow med Johan Gransten (KSSS). I SRS-klassen valde de flesta deltagarna att bara delta i distansracet, vilket resulterade i få deltagare vid startlinjen på banracen.

Den kanske än mer krävande doublehanded-seglingen avgjordes med två distansrace där Team Mobline med besättningen Nadine Kugel och Pär Lindforss och tog hem vinsten i den längre havskappseglingen och Alapocas med Anders och Annie Nordström vann den kortare.