Upptäcktsresan – med rib till pärlorna runt Sandhamn
Del 1. Sandhamn har som alla vet mycket att erbjuda. Mindre bekant är kanske vilka fantastiska hamnar, stränder, restauranger, vandrarhem, fyrar och historiska platser som ligger alldeles i närheten av den stora seglarmetropolen. Följ med på Upptäcktsresan – pärlorna runt Sandhamn!
För de allra flesta båtfarare i Stockholms skärgård är Sandhamn gammalt och bekant. En plats väl värd att besöka mer än en gång. Mer än två också för den delen. Men när antalet börjar närma sig hundra, vilket inte är ovanligt för rutinerade sjöfarare, så kan det vara dags att vidga vyerna.
Vidga vyerna från Sandhamn
Då denna seglarmetropol – tillika KSSS hemvist med sitt anrika värdshus, sitt bageri, sin lotsplats och sin på det hela taget litet snobbiga profil – tenderar att stjäla all uppmärksamhet från omgivande pärlor gör Hamnen nu till sin sak att rikta om fokus för ett ögonblick.
Mot Grönskär!
Det har blivit dags att upptäcka pärlorna kring Sandhamn. Vi tar börjar med att ta sikte på Grönskär en ö och fyrplats blott 4,5 sjömil öster om Sandhamn. På 1600-talet fanns här en kummel av trä som 1770 ersattes av en 11 meter (18 alnar) hög träkolsfyr av sten ritad av Carl Fredrik Adelcrantz. Det insågs snart att fyrtornet var för lågt och 1784 byggdes tornet på till 23 meters höjd.
Östersjöns drottning
1910 installerades en modern, ljusstark gaslampa med klippljusapparat. Fyren avvecklades 1961 och ersattes av Revengegrundets fyr. 1964 överläts marken till Skärgårdsstiftelsen och 1984 även själva fyren. 1995 genomfördes en renovering där all puts avlägsnades och fyrtornet återställdes i ursprungligt skick. 26 september 2000 tändes fyren på nytt efter att ha återinvigts av landshövding Ulf Adelsohn. Fyren kallas även för Östersjöns drottning.
Grönskär är tillgänglig för alla.
Alla är välkomna till Grönskär
Största delen av ön är privatägd, men Skärgårdsstiftelsen äger Fyren, fyrvaktarbostaden samt den lilla hamnviken på öns nordöstra udde. På Grönskär huserar också tillsynmannen och före detta lotsmannen Erik ”Bult” Sundström som kan sin ö utan och innan. Med all önskvärd tydlighet klargör han för Hamnens reportrar att ön är öppen för alla att besöka. Båtfarare med lite större djupgående än den Capelli Tempest 700 som Hamnen förfogar över bör dock välja den västra hamnen.
Läcker strand på Skanskobb
Ett tips så hett som något, för den som vill upptäcka sträckan Sandhamn Grönskär är också att stanna till vid sandstranden på Skanskobb mittemot Korsö där naturen visar upp sig från sin bästa sida när det gäller laguner och bad- såväl som barnvänliga områden.
Se också upptäcktsresan med en liten rib runt Gotland
Sol och bad i all ära men starkast av allt är kanske ändå känslan av att bara befinna sig i yttersta havsbandet och att höra havet krafter härja.
Häng med på Upptäcktsresan – pärlorna runt Sandhamn del 1 och se videon ovan.