Harö Natur – otroligt boende och skärgårdens bästa pizza

Del 5. Hur glamouröst kan det vara att äta en pizza och övernatta i en koja i skogen? Eller kanske i ett flytande växthus utan insyn? Svar: Väldigt glamouröst – om man gör det på Harö Natur. 

Mitt emellan Kanholmsfjärden och Rödkobbsfjärden ligger Harö som har varit befolkat sedan medeltiden. Den äldsta kända kartan är från 1640-talet och visar tre gårdar vid det som idag är Harö by på norra delen av ön.

Se också övriga avsnitt i Upptäcktsresan runt Sandhamn:
Del 1: Upptäcktsresan – med rib till pärlorna runt Sandhamn
Del 2: Stora Alskär vid Sandhamn – unik paradisö med utlandskänsla
Del 3: Lökholmen – njutbar oas ett stenkast från Sandhamn
Del 4: Piratviken – varmaste naturhamnen vid Sandhamn

Arkeologiska efterforskningar visar dock att byn tidigare låg cirka en kilometer längre söderut vid den insjö som kallas Gammeltomtträsket. När landhöjningen skar av insjön från den vik som heter Hamnviken blev haröborna tvungna att flytta byn för att få tillgång till en skyddad hamn.

Pizza och boende i koja och växthus

Så långt Wikipedias uppgifter. På senare år har Harö också gjort sig känt för Harö Natur som erbjuder såväl mat som inkvartering. För tydligheten skull ska det dock påpekas att det inte är vilket skärgårdshotell som helst.

Hamnen kör en Capelli 700 Tempest med Sandhamn som utgångspunkt och testar ett unikt boende i Stockholms skärgård. Det kan närmast liknas vid ett flytande växthus  – utan insyn – och ligger vid sjökrogen Harö Natur.

Gästen får inte välja

Här har man att välja på att bo i en koja i skogen eller i ett flytande växthus. När så hungern gör sig påmind går man med fördel till restaurangen där en specialrekryterad pizzabagare från Neapel, som för övrigt lär vara världens bästa, serverar pizzor efter eget huvud snarare än efter vad gästen önskar.

Annorlunda har ett pris

Om sedan en övernattning i ett flytande växthus alternativt en koja i skogen är värda de 6 550 respektive 5 500 kronor som det kostar är en annan sak.

Klart när dock att det är en minst sagt annorlunda upplevelse.