Lökholmen – njutbar oas ett stenkast från Sandhamn

Del 3. Lökholmen är inte bara en lugn och skön kontrast till livliga Sandhamn utan också en naturskön och vilsam plats att ladda batterierna på. Häng med!

Två vackra och väl skyddade gästhamnar, natursköna stigar, utsikt över hela skärgården, vandrarhem, restaurang och en handfull minst sagt annorlunda och smått knasiga byggnadsverk. Det är bara några av alla starka anledningar att ta en paus från Sandhamn och besöka Lökholmen.

Snabbt och enkelt mellan Sandhamn och Lökholmen

Hit tar man sig enkelt och blixtsnabbt med egen båt men troligtvis ännu snabbare med passbåten ”Baljan” som trafikerar sträckan ofta under högsäsong. Väl framme finns det mycket att upptäcka. Något som vi kan tacka finansmannen Kurt Heinecke. En excentrisk finansman med rötterna i Tyskland som förvärvade Lökholmen 1912 och utvecklade densamma på sitt alldeles speciella sätt.

Trollgården på Lökholmen – vandrarhem och restaurang

Vad sägs till exempel om stenvillan ”Trollgården” som han lät uppföra på ön och som måste höra till ytterskärgårdens märkligaste byggnader? Här är det inte fråga om viken villa som helst utan ett hus med metertjocka väggar, exteriört klätt med grovhuggen granit som ger huset ett utpräglat ”gammalnordiskt” utseende. Eller vad sägs om det minst sagt speciella observatorie-tornet med vidträckt utsikt över skärgården?

Se också övriga avsnitt i Upptäcktsresan runt Sandhamn:
Del 1: Upptäcktsresan – med rib till pärlorna runt Sandhamn
Del 2: Stora Alskär vid Sandhamn – unik paradisö med utlandskänsla
Del 3: Lökholmen – njutbar oas ett stenkast från Sandhamn
Del 4: Piratviken – varmaste naturhamnen vid Sandhamn
Del 5: Harö Natur – otroligt boende och skärgårdens bästa pizza

Fantastisk bastu på Lökholmen

Oavsett vilket av alla spår efter Heinecke det gäller så tyder de på att det var en man som tänkte utanför boxen, som det heter idag. 1945 sålde Heinecke fastigheterna Lökholmen och närliggande Trollharan till KSSS.

Två gästhamnar, vandrarhem, bastu och restaurang finns på Lökholmen som ligger mitt emot Sandhamn. En oas för alla seglare och båtägare som vill bort från festerna och vimlet på Sandhamn. Lökholmen är en av alla pärlor runt Sandhamn som vi kör till med vår Capelli 700 Tempest under Upptäcktsresan.

Nu finns det dock mer att upptäcka på Lökholmen än sagda byggen och spor efter Heinecke där de många stigarna som går kors och tvärs på ön ar ett exempel. På ön finns också faciliteter som en bastu på land och ytterligare två bastuflottar att hyra.

Gästhamnarna på Lökholmen

Att Lökholmen framstår Lökholmen som något av ett sommarparadis är alldeles tydligt men frågan är ändå om inte Lökholmen under tidiga vårar, eller kanske ännu hellre under sena höstar smäller ännu högre?

Det är när de ilskna höststormarna river som det blir extra tydligt hur nära det öppna havet man befinner sig – och hur trygga Lökholmens inre och yttre gästhamnar är trots att havet må vara aldrig så upprört alldeles intill.