Nya eLite från ePropulsion – en minsting bland elsnurror
Fossilfria framdriftsmetoder kan komma att bli ett tema under årets upplaga av Boot Düsseldorf. Under lördagen släppte ePropulsion sin minsta modell hittills – en modell som fått det passande namnet eLite. Designen är iögonfallande men långt ifrån unik.
Lite är onekligen det bästa sätt att beskriva denna nya elsnurra från ePropulsion på. Med en nominell effekt på 500 watt och en maxeffekt på 750 är det en lättviktare i dess mest sanna bemärkelse. Detta är ett tema som fortsätter med en nätt vikt på endast 6,7 kilogram.
Vad som vidare skiljer eLite från resten av tillverkarens modellkatalog är ett helt inbyggt batteri. Snurran kommer dessutom med gimmicken att kunna ladda telefoner och läsplattor via ett USB-C uttag strax ovanför rorkulten. De inbyggda batterierna ger en räckvidd på knappa fem sjömil vid halv effekt och tre sjömil när 500 watt används. Siffrorna kommer från ett test i lugnt vatten ombord på en dinge med en vikt på knappa 120 kilogram och en person ombord.
I ett pressmeddelande skriver ePropulsions vd Danny Tao:
”Det glädjer oss att börja året med att introducera den elektriska utombordsmotorn eLite. En banbrytande produkt inom marina framdrivningssystem. Med sina innovativa funktioner och engagemang för hållbarhet tror vi att eLite kommer att omdefiniera den miljövänliga båtupplevelsen för entusiaster över hela världen. Vi ser fram emot att visa den för besökare på årets mässa.”
Den som spekulerar på den nya modellen får vara redo att hosta upp 1 099 euro motsvarande cirka 12 500 kronor.
Iögonfallande men inte unik design
När nyheten om motorn kom kunde vi på Hamnens redaktion inte undgå att se likheter mellan ePropulsions nya modell och såväl Remigo One som Ältabaserade Zparq. Även om ePropulsions modell är betydligt mycket mindre. Samtliga aktersnurror ser nämligen mer som centerbord än en konventionell utombordare.
Läs mer:
Zparq: Ny svensk elutombordare under lovande utveckling
Yamaha köper elmotortillverkaren Torqeedo
Remigo: Nytt grepp bland elsnurror
Den svenska varianten kan närmast liknas med en portabel podmotor vilket drar flera fördelar genom sin smarta design. Se intervjun med bolagets Daniel Hydén för en djupdykning i denna banbrytande som nu tycks sprida sig bland fler tillverkare.