Zulu 33 MP – ny extremt tålig skärgårdsbåt från Vaxholm
Inget strul. Inget som går sönder. Lång livslängd. Hög fart. Låg förbrukning. Det är de fem grundstenarna för denna otroligt råa nya svenska RIB.
Efter att ha kört omkring 10 000 sjömil per år i alla årstider och i alla väder i sin öppna Seacat 850, kände Rickard Källqwist att det var dags att testa något annat.
– Jag var verkligen otroligt nöjd med min Seacat, den är bättre än allt annat jag testat i den storleken, men jag ville ha något som är större och mer ombonat.
Mer ombonat betyder i Rickards värld inte hytt och värmare utan bara något som skyddar byxben och kinder lite mer, som kan husera ”vanliga” sittsäten och som kan ta honom än snabbare till Stockholms skärgårds alla utposter eller till Gotland – eller vartsomhelst– närhelst andan faller på – oavsett yttre omständigheter.
Han var ute efter en båt som dimensionerats för att hålla, inte bara för att gå snabbt. En båt med fokus på prestanda och med bara det nödvändigaste av utrustning.
Zulu 33 MP ska leverera fart och låg förbrukning i alla väder. Under alla årstider.
Rickard Källqwist, ZuluMarine.
Efter att ha testat de flesta tillgängliga RIB-alternativ i Europa hittade han till slut svaret tvärs över viken från sitt hem – på Vaxholm Komposit på Rindö med Ulf Brändström i spetsen.
– Jag tillbringar all min fritid i Stockholms fantastiska skärgård och i vardagen pendlar jag med båt mellan Vaxholm och Stockholm. Det har resulterat i ett nästan knasigt intensivt båtåkande och efter alla erfarenheter vet jag nu exakt vad jag vill ha för båt och vad jag tror att många andra eftersöker, säger Rickard Källqwist.
Rationaliserat bort strulande utrustning
Med stora krav på kontroll och kvalitet kvalade alltså alternativet att bygga en egen båt – för sig själv och alla likasinnade – in på första plats framför att köpa och modifiera något befintligt.
Förutom den råa designen och den ögonbrynshöjande prestandan är det konstruktionen som sticker ut.
– Vi har rationaliserat bort svaga länkar såsom trimplan och hiss och satsat på en otroligt stark skrovkonstruktion med enkellaminat i kolfiber. Min erfarenhet av skrov som byggs med sandwichkonstruktion under vattenlinjen är att de ofta kännas utmattade och svampiga efter ett par år eller ett par tusen sjömil. Fukt i distansmaterialet och delaminering är ett problem som inte är värt att riskera. Särskilt om man från början vet med sig att båten kommer att brukas hårt, säger Rickard Källqwist.
Och fortsätter:
Ska kännas som ny efter tio år
– Därför satsar vi på ett tjockt enkellaminat med ett väldigt tätt balksystem. Båten ska kännas stum – som när den var ny – även efter tio år av intensiv användning.
Båtbyggaren Ulf Brändström fyller i:
– Istället för att limma balkarna så laminerar vi fast allting med vacuum – på ett sätt som så i högsta möjliga mån eliminerar risken för utmattningsskador. Båten är lite överdimensionerad för att stå pall, vilket vi prioriterar högre än högsta möjliga toppfart. 85-90 knop räcker. Vi offrar också stora stuvutrymmen i durken till förmån för det täta balksystemet.
Zulu 33 MP är lång, smal och av kolfiber. Men det är inget lättviktsbygge.
Ulf Brändström, Vaxholm Komposit.
Skrovet är designat av britten Adam Younger som haft flera framgångsrika ekipage på tävlingsbanorna. Det har två steg och är smalt i förhållande till sin längd och med ett vasst förskepp – men med kraftiga sprutlister som ska hindra dyk och skyffla undan vatten.
Racingversionen – Zulu 32R
För dem som inte har behov att köra tusentals sjömil och som inte vill ha en RIB finns modellen också i en lättare racingversion kallad Zulu 32R. Båda båtarna kan också tillverkas i glasfiber – vilket blir tillräcklig starkt för de flesta.
Fotnot: Ulf Brändström och Vaxholm Komposit har sin spetskompetens inom vacuuminjicerad kolfiber och har länge levererat ubåtar i nämnda material till James Fischer Defense, som levererar till all världens insatsstyrkor – den ena hemligare än den andra – bland annat Seal Carrier som vi uppmärksammat tidigare. Men på senare år har de stärkt upp sitt manskap och också gett sig i kast med båtar som Shogun 50, Shogun 43, Jakt 12, Z30+ och kommande trimaran-projektet T28.
Se Hamnens videoinslag om Zulu 33 MP högst upp i artikeln!
Lansering av Zulu 33 MP sker under High Speed Boat Operation Forum aug 31 – sept 2, 2021.
Zulu 33 MP
Längd: 10,40 m
Bredd: 2,72 m (2,35 m utan tuber)
Vikt: 2 750 kg (torrvikt)
Motor: 2 x Mercury 300 Sea Pro
2 x Mercury Racing 450R
Marschfart: Ca 60 knop
Toppfart: Ca 90 knop
Tuber: Hypalon Orca
Bränsletank: 620 liter
Pris: Pris från 2 500 000 kr (inkl 2 x 300 hk).
Mer info: www.zulumarine.com