Pärlor i Bohuslän – fem svårslagna äventyr

Vackra vyer, runda klipphällar, salta dopp och på det hela taget en sagolik skärgård. Det är väl känt men här kryper vi vackra Bohuslän ännu närmare in på skinnet. Häng med!

Vaderoarna_parlor_i_Bohuslan

”Ja kom och se vårt Bohuslän om våren, du Rönnerdahl, som äger blick för färg. Här går på vinröd ljung de svarta fåren och rosa skyar över druvblå berg.”

Ja han skrev så, Evert Taube (1890-1976), i Inbjudan till Bohuslän. En visa från 1943 som kanske bättre än något annat sammanfattar vad detta handlar om. Vi som har haft förmånen att få vistas här vet. Det är ett skärgårdshav som hänför och förtrollar – oavsett var man sätter kursen.

Fem svårslagna färdmål

Likväl har vi, mitt i allt detta, valt ut fem färdmål, kända och mindre kända, som vi tycker bör ses och upplevas. Ställen som lockar och charmar med mäktiga vyer, utmanande farvatten och spännande historia. Men också skyddade gästhamnar och högklassiga restauranger.

Äventyr och kära återseenden

Kanske är det just denna mix som gör att vi så gärna återkommer, gång på gång, för att upptäcka nytt. Och för att uppleva kära återseenden. Här tar vi sikte på Väderöarna, Måseskär, Hållö, Käringön och toppar det hela med hummerfiske. Häng med!

Måseskär – Sveriges stoltaste fyrplats

Maseskar_parlor_i_BohuslanMåseskär, med sin stolta fyr och sin hotfulla kanon, utnämner vi utan att blinka till en av Bohusläns allra mest spännande färdmål. Häng med!

Här ute på Måseskär härjar havet skoningslöst nästan för jämnan. Det vet alla som har försökt ta sig hit via Käringöfjorden när hela Kattegatt ligger på. Men håller man bara undan grynnorna och tar sig genom väder och vind över Käringöfjorden, med rak kurs mot fyren, så är man snart framme.

Inte alltid en idyll

Väl framme kommer sedan belöningen i form av ännu en resa. En spännande tidsresa till de tider då denna plats inte bara var en idyll. Något som den gamla kanonen vittnar om. En kanon som var tänkt att ge den stackare som gav sig på Sveriges kust på nöten.

Stolt fyrplats

Och så förstås – den stolta fyren som står stolt och stark och som vakar över Käringön i nordost och Kattegatt i söder. Men också över ett tidvis skoningslöst hav.

Se reportaget:
Måseskär – längst därute!

Hållö – frosseri i vackra vyer och släta klippor

Hallo_parlor_i_BohuslanOm det är Hållös historia, den idylliska naturhamnen, de släta klipporna eller de mystiska krumelurerna på berghällarna som lockar mest är oklart. Klart är dock att denna plats måste ses.

Förutom salta bad och ett obligatoriskt dopp i Marmorbassängen kan du besöka Bohusläns äldsta fyr, vandra på slätslipade klipphällar mellan två jättegrytor, och bo i det ombyggda gamla radiopejlingshuset.

Historiens vingslag

Som om inte det vore nog känner man här också historiens vingslag. Inte minst för att en av Evert Taubes mest kända ballader handlar om ett fartyg som förliste vid Hållö, ”Balladen om briggen Blue Bird af Hull” – som Thåström och Imperiet gjorde populär på topplistorna under 80-talet.

Dramatisk historia

För att inte tala om det civila svenska flygplanet DC 3:an Gripen, som sköts ner av tyskt flyg över Skagerak. Av flygplanets 15 passagerare överlevde endast två när planet störtade i området Kålhagen på ön.

Se reportaget:
Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor

Väderöarna – rena vilda västern

Vaderoarna_parlor_i_BohuslanLåt inte rubriken avskräcka. Visst är Väderöarna en av Sveriges västligaste ögrupper och visst kan det gå vilt till. Men bara när Västerhavet är på sitt allra mest upprörda humör.

Man måste inte, eller snarare bör inte, såsom Hamnens utsända reportrar ta sikte på Väderöarna en dag när det spås vindbyar på 27 meter per sekund. Speciellt inte som det rör sig om svårnavigerade farvatten med många lömska grynnor som vaktar detta paradis i Bohuslän.

Hitta harmoni

Bättre då att välja en lugn dag. Eller varför inte åka tryggt med Fjällbacka båttrafik, som ingår i Väderöarnas värdshusverksamhet.

Den gamla lotshamnen tar fortfarande emot öns gäster och det finns flera vackra platser där du kan ankra upp med egen båt.

Klippor och djurliv

Den relativt lilla ön – som utöver sol och bad sommartid – erbjuder ornitologer, sportfiskare, dykare och andra naturintresserade en uppsjö av spännande upplevelser – både över och under havsytan. Vandra bland klipporna eller gå naturstigen som sträcker sig över öns historiska platser, såsom hällristningen Kompassrosen och lotsutkiken.

Väderöarna, en av Sveriges västligaste ögrupper, lockar alltså med allt från skaldjurssafaris till ett rikt djur- och växtliv.

Se reportaget:
Upptäcktsresan – en vådlig färd till Väderöarna!

Käringön – båtfolkets verkliga favorit

Karingon_parlor_i_BohuslanFängslande historia, förnämlig restaurang, väl skyddad gästhamn och idyllisk bebyggelse. På Käringön saknas intet.

Det fanns en tid, närmare bestämt i slutet på 1800-talet, då det var så lagom muntert på Käringön. En tid då pastor Simson höll öborna i Herrans tukt och förmaning, förbjöd såväl dans som alkoholhaltiga drycker och tvingade alla att leva som han lärde.

Idag är denna plats en av båtfolkets verkliga favoriter med en en idyllisk gästhamn ligger på öns norra ände som skyddar från allt – utom just nordan.

”Turkäringar” och ”oturskäringar”

Varifrån namnet Käringön kommer ifrån är något omtvistat. Ombord på fiskebåtar var det tidigare ganska tabu med kvinnor. Detta förändrades med tiden eftersom fiskare fick för sig att det fanns både ”turkäringar” och ”oturskäringar”. Om en fiskare mötte en ”oturskäring” på väg ner till bryggan var det alltså bara att vända på klacken och gå hem.

Ett sjömärke

Begreppet ”käring” blev vedertaget med åren. Någonstans på vägen fick ordet namnge ett sjömärke vid Saltskär, och inte långt därifrån hittar vi Käringön.

En kort bekantskap räcker för att man ska förstå varför Käringön är en favorit bland båtfolket.

Se reportaget:
Käringön – båtfolkets verkliga favorit!

Båtliv i Bohuslän på sommaren i all ära men frågan är om inte hösten smäller minst lika högt. Häng med när hamnens reportrar ger sig ut på hummerfiske.

Hummerfiske – jakten på det svarta guldet

tandkulemotor_NorgeBåtliv i Bohuslän på sommaren i all ära men frågan är om inte hösten smäller minst lika högt. Häng med när hamnens reportrar ger sig ut på hummerfiske.

Reportrarna Claes och Gustav beger sig alltså till Bohuslän och lär sig om havets läckerheter – hur man fiskar hummer och testar om det går att leva på tång. Därtill spanar de in sälar och luskar i om Västkustens klaraste vatten verkligen finns nedanför Heidenstamfyren Pater Noster.

Se reportaget:
Hummerfiske – jakten på det svarta guldet